Фигаро от "Севилският бръснар" се среща с Гъбка Лея във фентъзи опера
03 мар 2021БТА/ Даниел Димитров

Фигаро от "Севилският бръснар" се среща с Гъбка Лея във фентъзи опера

Фентъзи операта "Вълшебната гора" е най-новото заглавие в детския афиш на Софийската опера. В представлението звучи музика от Моцарт, Менделсон, Балакирев, Шуберт, Вагнер, Бизе, Хумпердинк, Чайковски и Йохан Щраус-син.

"Използвам най-известните и мелодични части от арии на опери, казва пред камерата на БТА режисьорът Юлия Кръстева. Разказваме приказките за Гъбарко, за житената питка, за вещицата от Хензел и Гретел, която обаче е преобразена. Идеята е, че в гората можеш да срещнеш и добро, и лошо. Появява се и вълшебникът от "Севилският бръснар" - Фигаро, който представя част от своята каватина“.

В спектакъла си изявява най-младият състав на операта, с подкрепата на Мариана Цветкова и Дияна Василева, които са от така наречения голям ешелон, казва Кръстева. Припомня, че детската програма в операта започна през 2008 г. по идея на директора Пламен Карталов.

За декорите е използвана част от сценографията на "Парсифал".В гората малката Гъбка тъгува - иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще й помогне да се движи, но и ще й даде ценен съвет: "В гората има и добри, и лоши неща, и тя трябва да ги опознае, но и да се пази".

Диригент на "Вълшебната гора" е Стефан Недялков. Действащите лица са принцеса Гъбка Лея - Анна Вутова-Стойчева, вълшебникът Фигаро - Георги Джанов, Вещицата - Рада Тотева, феята на пролетта - Мариана Цветкова, феята на любовта - Дияна Василева, Артистът - Никола Попов, принц Гъбчо - Калин Душков, Лисана - Рада Тотева, персийски принц - Росен Ненчев, цветя - Лора Илиева, Вихра Смилкова, Александра Носикова, Елена Инджева и Кристина Димитрова.

Репортер – Даниел Димитров
Оператор – Красимир Михайлов
Монтаж – Валя Ковачева

http://www.bta.bg/bg/video/show/id/0_e09phf8r