ФЕСТИВАЛНИ ДНЕВНИЦИ
04 апр 2024Софийска опера и балет

ФЕСТИВАЛНИ ДНЕВНИЦИ

Скъпи приятели,
преди 14 години, на 22 май 2010г., по идея и режисьорска реализация на Пламен Карталов, Софийската опера започна едно дръзко начинание, както в творческо отношение, така и в организационно - да се отбележи и в България 200-годишнината от рождението на композитора Рихард Вагнер.

Всяка година представяхме по една от оперите в тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Подобен подход избра и Миланската Скала.

И наистина, през юни 2013 за първи път на националната оперна сцена се постави пълният цикъл. Оттогава досега „Пръстенът“ се превърна в емблема за нашия театър. Представихме го и в чужбина, през 2015 в Германия и през 2018 на историческата сцена на Болшой театър, Москва.

През годините Софийската опера представи още три вагнерови заглавия – „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. С новата постановка на ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА на режисьора Пламен Карталов се сложи началото на един голям фестивал през юли 2023, който отбеляза 210 години от рождението на Рихард Вагнер. По време на фестивала се изпълниха общо седем от Вагнерови опери в репертоара на Софийската опера - ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА, ТРИСТАН И ИЗОЛДА, ПАРСИФАЛ и ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ.

Специални покани получихме да представим„Зигфрид“ в Болшой театър в Минск, Беларус, „Валкюра“ отново във Фюсен, на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора, както и на Майските музикални вечери в Националната опера и балет в Скопие през май тази година.

На 13 юни Софийската опера ще вдигне завесата за премиерата на „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер. Постановката е на Пламен Карталов. Диригенти ще бъдат Константин Тринкс (13 юни) и Евън-Алексис Крист (23 юни), диригент на хора е Виолета Димитрова, сценография Ханс Кудлих в сътрудничество със Свен Йонке, Гудрун Гайблингер, Нела Стоянова, Кристиян Стоянов, костюмите са на Марио Диче.

В главните роли са:

Костадин Андреев – Лоенгрин, Цветана Бандаловска и Радостина Николаева – Елза фон Брабант, Габриела Георгиева, Мариана Цветкова – Ортруд, Венцеслав Анастасов и Томас Вайнхапел – Фридрих фон Телрамунд, Стефан Владимиров и Георги Киров в ролята на Хайнрих Птицелов, Калин Душков – Херцог Готфрид, Атанас Младенов – Кралски вестител.

Участват оркестър и хор на Софийската опера и мъжки хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова.

Вокално-стилистична подготовка е под ръководството на камерзенгерин Анна Томова-Синтова.

Тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ ще бъде представена на 15, 16, 18 и 20 юни.

Всички спектакли започват от 18ч.

Очакваме ви и тази година, за да споделим фантастичната музика на Рихард Вагнер и да бъдем заедно в шестте фестивални вечерина SOFIA OPERA WAGNER FESTIVAL.