Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора разтвори завеса за академик Пламен Карталов
22 ное 2021БТА

Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора разтвори завеса за академик Пламен Карталов

Стара Загора, 28 ноември /Румяна Лечева, БТА/

Фестивалът за оперно и балетно изкуство в Стара Загора разтвори завеса за академик Пламен Карталов и неговия разказ за българския Байрот, който е нарекъл "Моят Вагнер". Това е втора премиера на книгата, представена беше на втория ден от фестивала.

Карталов описа пред публиката сюжети, в които главен герой е Софийската опера и балет, а темата - предизвикателствата при представяне на вагнеровия репертоар.
В "Моят Вагнер" академик Карталов е събрал изследването на постановки на прочутия немски композитор - тетралогията "Пръстенът на нибелунгите", създадена през последните 10 години в България, на Рождественския фестивал в Минск, Беларус, на международния фестивал в Любляна, Словения и в Русия, на историческата сцена на Болшой театър.
Вагнер е познат у нас от 1983 г., когато в Софийска опера е представена "Танхойзер" с участието на Анна Томова-Синтова, а в Държавна опера-Стара Загора през 1984 г. - с "Летящият холандец".

Сред публиката бе и Евдокия Здравкова-Хорозова, изпълнител в заглавието на Вагнер в Стара Загора, припомни пред гостите на премиерата академик Карталов. Сред тях беше и неговият почитател и приятел Старозагорският митрополит Киприан.

Издателят на книгата, Иван Гранитски, в своите уводни думи направи съпоставка на творчеството на Пламен Карталов и поета Гео Милев чрез думите на известния датски поет Емил Берхарн, който казва по повод на творчеството на Гео - "Вие сте цял пламенност". Така и името на Пламен Карталов се свързва с интерпретацията му на огромния композитор Рихард Вагнер - с тази пламенност, изтъкна издателят.
Книгата на маесрто Карталов бе представена от д-p Eлoyc Билoнд, оперен критик и pедактор на cпиcание "Dоr Nоuо Аоrkоr, който показа откъси и от блестящите гастроли на постановките на Вагнер в чужбина. В Германия пресата е била категорична - "Вагнер се върна в родното си място". Овации са следвали постановките и в Болшой театър, и навсякъде по света.

Така д-р Билонд отговори на въпроса как почитателите на немския композитор от цял свят откриват в постановките на акад. Пламен Карталов. Също така какво провокира почетния председател на Международната организация на вагнеровите общества, Йосеф Линхард, да възкликне, че българските певци пеят на изключителен немски език, а нашите постановки на "Тристан и Изолда" и "Парцифал" са истински шедьовър.
Като автор академик Карталов опровергава и твърдението, че българските певци не могат да изпълняват вагнерови опери. Той внимателно и прецизно като постановчик дава отговор и на въпроса защо определят Софийската опера като Байрот на Балканите.
В тетралогията всички солисти са българи - главно от Софийската опера, а също така и наши артисти, които правят кариера в Германия. За "Пръстенът на нибелунга" има по два или три състава за водещите роли. Дори и в родината на Вагнер няма трупа, която само със свои солисти да постави прочутата тетралогия, посочва академик Карталов. На страниците на "Моят Вагнер" откриваме имената на артистите Мартин Цонев, Николай Петров, Костадин Андреев, Бисер Георгиев, Ангел Христов, Петър Бучков, Мартин Илиев, Даниел Острецов, Красимир Динев, Йорданка Дерилова, Баясгалан Дашням, Цветана Бандаловска, Марияна Цветкова, Благовеста - Мекки Цветкова и др. Диригент на цикъла е Ерих Вехтер. Художник е Николай Панайотов. Всички те стават част от историческото изследване на академик Пламен Карталов.

"Благодаря много на певците, които 10 години създаваха заглавията на Вагнер в Софийска опера и балет! Ние създадохме Вагнерова школа само с български певци, за което съм особено горд. Цяла година работихме по едно от заглавията, за да има такъв успех. Това лято предстои да представим 7-то от вагнеровите заглавия", каза на финала на премиерата маестро Пламен Карталов.

/ИС/

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2526033