Фестивалът „Музи на водата“ - Омагьосани лебеди танцуват в Панчаревското езеро
30 май 2021в-к "Труд"

Фестивалът „Музи на водата“ - Омагьосани лебеди танцуват в Панчаревското езеро

„Лебедово езеро“ на истинско езеро – това дори и Чайковски е виждал само във въображението си. Случвало се е хореографи фантазьори да доведат езерото до салона – например през февруари в Харков, Украйна, беше премиерата на „Водна фантазия“ на френския балетмайстор Йохан Нус. В неговия балет лебедите буквално пляскат в 4 тона вода на сцената. Но къде по-естествено и приятно за зрителя е да види една от най-големите световни балетни класики на открито във фестивала „Музи на водата“. Представлението идеално пасва на природния декор – езерото Панчарево, и на естественото припадане на нощта: под косите лъчи на залязващото слънце в първата половина на представлението, а небето потъмнява и се смрачава в синхрон с действието. Трагичните събития в края на балета, когато Черният лебед Одилия прелъстява принца, а след това Одета и принц Зигфрид (Катерина Петрова и Цецо Иванов) се опълчват на злия магьосник Ротбарт и го сразяват, се развиват на фона на нощното небе.

В петък беше премиерата на балета върху понтона на Панчаревското езеро. На финалната сцена зад осветената от прожекторите сцена тъмнорозовото небе беше затъмнено от черен облак, в който драматично проблясваха съвсем истински светкавици. „Карталов (директорът на Софийската опера – бел. ред.) май има големи връзки с Началника,“ чу се реплика от публиката след края на спектакъла.

След три месеца карантина балетът на Софийската опера доста бързо влезе във форма. Катерина Петрова и Цецо Иванов в петък представиха топла и артистична версия на образите на Зигфрид и Одета, Одилия беше злорада и искряща от живот. Ротбарт се оказа малко нисичък за страховитата си роля. Кордебалетът и солистките се представиха отлично, като ансамбълът танцува в чудесен синхрон и показа забележителен баланс на арабеските. Балетът е в съкратен вариант, с един антракт, но това не ощетява изживяването на публиката. 

Организацията е чудесна – достатъчно места за паркиране, хора, които упътват шофьорите къде е свободно, дезинфектанти на входа, за зрителите е предвидено дори и по бутилка минерална вода, поставена върху всяка седалка. Местността е обработена против комари.

„Лебедово езеро“ беше представен на публиката в петък, събота (с Марта Петкова и Никола Хаджитанев) и неделя вечерта отново (Катерина Петрова и Цецо Иванов), а последният му спектакъл в „Музи на водата“ ще е на 10 юли. В програмата на фестивала на езерото Панчарево са включени още балетите „Зорба Гърка“ (11 и 17 юли), „Кармина Бурана“ (12 и 18 юли) и мюзикълът „Мамма миа“ за финал на 19-и. 

С нетърпение очакваме началото на другия фестивал, който ще се проведе на Римския стадион в киноцентъра в Бояна. Той започва в петък, 10 юли, с „Риголето“ от Джузепе Верди. До 19 юли публиката има възможност да гледа оперите „Тоска“ от Джакомо Пучини, „Атила“ от Верди, „Норма“ от Винченцо Белини, „Дон Карлос“ от Верди и „Кармен“ от Жорж Бизе. Същевременно до края на месеца продължава детската програма в парка на Военната академия. Датите на всички спектакли са на сайта на Софийската опера.

https://trud.bg