Евън-Алексис Крист ще дирижира на 10 декември операта "Рейнско злато"
22 ное 2021БТА

Евън-Алексис Крист ще дирижира на 10 декември операта "Рейнско злато"


Евън-Алексис Крист ще дирижира на 10 декември операта "Рейнско злато" от Рихард Вагнер. Само преди 10 дни дирижира "Електра" от Рихард Щраус. И двете опери са от фестивала "Вагнер-Щраус", който тече в Софийската опера, разказват организаторите.

Участват Николай Петров, Светозар Рангелов, Хрисимир Дамянов, Даниел Острецов, Пламен Димитров, Красимир Динев, Стефан Владимиров, Петър Бучков, Мариана Цветкова, Силвана Пръвчева, Благовеста Мекки-Цветкова, Милена Гюрова, Силвия Тенева, Александрина Стоянова-Андреева.

През 2010 година с премиерата на "Рейнско злато" се поставя начало на тетралогията "Пръстенът на нибелунга", която завърши през 2013 г. Тогава се навършиха 200 години от рождението на композитора Рихард Вагнер.

Целта на директора на театъра Пламен Карталов беше да бъде опроверган предразсъдъкът, че музиката на Рихард Вагнер е само за немски певци, посочват от операта. Около убеждението, че всеки добър белкантов певец - а българските са такива, може да пее Вагнер се обедини екипът на първата постановка от неговата мащабна тетралогия "Пръстенът на нибелунга" - "Рейнско злато".



Солистите са избрани между близо 70 кандидати - само българи. "Идеята за този проект тръгна от амбицията да бъде осъществен само с наши артисти. Постановката не е обвързана с време и място на действието - благодарение и на абстрактния метафоричен декор на художника Николай Панайотов, който разчита на въображението, интелигентността и асоциативното мислене на зрителя", казва Карталов.

Евън-Алексис Крист е роден в Лос Анджелис, в семейство на музиканти с гръцки корени, където прекарва детството си. От ранна възраст свири на обой и пиано, учи математика и композиция в Харвардския университет и дирижиране в Университета за музика и театър в Лайпциг.

От 2008 до 2018 г. е генерален музикален директор на държавния театър в Котбус. Според критиката "той се справя чудесно" и внася "космополитност, харизма и ентусиазъм - това избърса праха от музикалния живот в театъра и вдъхнови многобройна нова публика". През 2010 г. жителите на града го избират за "Гражданин на Котбус на годината".

Работил е с над 50 оркестъра и оперни театри. През 2011 г. дебютира на фестивала в Залцбург, където дирижира операта на Салваторе Скиарино "Макбет" с оркестъра "Клангфорум Виена". /ДД

http://www.bta.bg/bg/c/EZ/id/2520342