Елдар Алиев с „Хиляда и една нощ“ и още нещо...
28 май 2022fakti.bg

Елдар Алиев с „Хиляда и една нощ“ и още нещо...

 

Оля Ал-Ахмед Оля Ал-Ахмед Автор във Fakti.bg


В щата Индиана 21 юни е обявен официално за "Денят на Елдар Алиев", китайците пък му дават звание на почетен професор, за азиатците преподавателят е светец и цял живот се обръщат към него с "учителю".

Световноизвестният балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев отново е в България, този път поставя балетната премиера „Хиляда и една нощ“ в Софийската опера и балет. С премиерния спектакъл се отбелязва 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров!

Софийска опера и балет ще зарадва своята публика с дългоочакваната премиера на балетния спектакъл „Хиляда и една нощ“. С премиерния спектакъл се отбелязва 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров!

Елдар Алиев с „Хиляда и една нощ“ и още нещо... - 2
Зрителите ще могат да се насладят на приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един вълнуващ и красив начин с хореографията на големия балетмайстор Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров. Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев. Той реализира втори балет за трупата на Софийска опера и балет. През 2017 поставя за първи път на софийската сцена балета „Корсар“, като запазва много от оригиналната хореография на Петипа, но я осъвременява така, че тя да отговори на очакванията, които има съвременната публика. Роденият в Баку балетист и хореограф през годините поставя балета „Хиляда и една нощ“ в Америка и Европа.

Сега, в края на месец май, почитателите на балетното изкуство ще могат да се потопят в света на балета „Хиляда и една нощ“ от композитора Фикрет Амиров и хореографа Елдар Алиев. Диригентите са Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Сценографията е на Семьон Пастух. Премиерата беше на 27.05 от 19 часа, а следващите спектакли са на 28.05 от 19 часа, 29.05 от 16 часа, 31.05 от 19 часа и на 01.06 от 19 часа.

„Хиляда и една нощ“ е световноизвестен балет, в който участват първите сили на балетната трупа на Софийската опера: Марта Петкова, Кристина Чочанова – Иванова, Боряна Петрова, Мария Йорсанова, Катерина Чебикина, Никола Хаджитанев, Алфред Яго, Георги Банчев, Матю Уитъл и др.

https://fakti.bg/kultura-art/