Една от най-популярните и обичани опери „Бохеми“ от Пучини отново е в Софийската опера
07 дек 2023fakti.bg, Оля Ал-Ахмед

Една от най-популярните и обичани опери „Бохеми“ от Пучини отново е в Софийската опера

На 15, 16 и 17 декември „Бохеми“ от Пучини на сцената на Софийската опера

Една от най-популярните и обичани оперни творби „Бохеми“ от Пучини отново е в афиша на Софийската опера. Историята на влюбените бохеми, търсещи мястото си под слънцето в бързо променящия се свят в началото на XIX век, е безсмъртна и изпълнена със страсти. Радост и тъга, любов и ревност, близост и болка – това е емоционалната реалност в Париж, люлка на изкуствата през вековете.

На 15 и 17 декември солистите на оперния театър в Тегу, Южна Корея Ънджи Чунг, Джонг Хьок Со, Джемин Джон, Джун-Мо Парк, Джонг У Ким ще се представят за първи път на софийска сцена, а тяхното участие затвърждава добрите отношения между двата театъра.

Специално участие ще вземе баритонът Джонг Хьок (Карло) Со, който вече е гостувал на наша сцена в оперите „Трубадур“ от Верди и „Дон Паскуале“ от Доницети.

Диригент ще бъде Паоло Андреоли, постановката е на Бойко Богданов, възстановена от Вера Петрова. Участват също оркестър и хор на Софийската опера и Детски хор „Таласъмчетата“ с ръководител Димитър Костанцалиев.

На 16 декември участват солистите на Софийската опера: Димитър Станчев, Веселин Михайлов, Станислава Момекова, Николай Войнов, Артър Еспириту, в ролята на Рудолф и Марина Шахдинарова, в ролята на Мими. Артър Еспириту е американски тенор. Последните му роли включват: Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Гуно, Родолфо в „Бохеми“ на Пучини в Операта в Сидни , Алфредо в Травиата от Верди в Културен център на Филипините и др.

Марина Шахдинарова завършва консерваторията в Тбилиси и професионалната ѝ кариера започва с роли в „Сватбата на Фигаро“, „Бохеми“ като печели редица конкурси – в памет на Мария Калас, „Мирела Френи“ и „Николай Гяуров“.
Първото представление на операта "Бохеми" се е състояло на 1 февруари 1896 година в Торино под диригентството на Артуро Тосканини. У нас "Бохеми" е изпълнена за пръв път през 1922 година от Софийската опера. Диригент е бил Маестро Георги Атанасов, а режисьор - Н. Д. Веков.

https://fakti.bg/kultura-art/838348-edna-ot-nai-popularnite-i-obichani-operi-bohemi-ot-puchini-otnovo-e-v-sofiiskata-opera