Днес откриваме Sofia Opera Wagner Festival
13 юни 2024Софийска опера и балет

Днес откриваме Sofia Opera Wagner Festival

Скъпи приятели на операта!

Днес откриваме най-голямото събитие за сезон 2023/2024 на Софийската опера и балет – Sofia Opera Wagner Festival!

Пет заглавия ще приковат вниманието на зрители от България и целия свят в шест фестивални вечери.

Започваме на 13 юни с премиерата на „Лоенгрин“ – изумителна визия в режисьорско и сценографско отношение, с изключителни костюми и осветление. Вторият спектакъл е на 23 юни.

Продължаваме с визитната картичка на нашия театър – „пръстенът на нибелунга“ с оперите „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, които ще се играят на 15, 16, 18 и 20 юни. Ще видите нещо наистина впечатляващо и създадено с шеметния полет на фантазията.

Имаме фантастични български солисти, достойни за всеки голям театър в света. Към тях се присъединяват скъпите ни гости Саймън О’Нийл, Арис Аргирис, Бяртни Тор Кристинсон и Кристиян Чер.

Имаме изключителни оркестър и хор, както и мъжки хор на БНР.

Имаме и невероятни диригенти: Константин Тринкс – маестро от световна класа и забележителният Евън-Алексис Крист, който ще дирижира пет спектакъла от фестивалната програма.

Вагнеровият фестивал е плод на неуморния труд и усилията на много хора – постановъчен екип, солисти, оркестър, хор, асистент и помощник-режисьори, технически служби и ателиета, маркетинг и реклама, администрация.

Всички ние бяхме въвлечени в „приключението Вагнер“ от акад. Пламен Карталов – човек с нестихваща енергия, с новаторска визия, с размах и мащаб в мисленето си, режисьор със зашеметяващи постижения, двигател на модерното и големите идеи.

Всички ние се вълнуваме за нашия фестивал, за който гостите започнаха да пристигат в последните дни. В целия оперен свят се знае за Вагнеровия фестивал на Софийската опера.

Остават броени часове до вдигането на завесата!

Музиката на Вагнер е музика от бъдещето и ние сме готови да я споделим заедно с вас!