Диана Гуглина отново е Електра в едноименната опера на Рихард Щраус
10 мар 2021БНР

Диана Гуглина отново е Електра в едноименната опера на Рихард Щраус

Носителката на наградата Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и Първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия „Città di Alcamo" (2018) Диана Гуглина влиза в ролята на Електра за втори път след ноември 2020 в новата постановка на Софийската опера.

Този път ще излезе на сцената на 12 март.

„Рихард Щраус е сред най-любимите ми композитори“, каза певицата пред Радио София. – „Историята, която се разказва в „Електра“ е универсална., музиката е много красива.“

По думите на Гуглина именно слушането на музика и разучаването на нови роли ѝ дават сили в трудните за целия културен сектор времена.

Чуйте разговора на Лили Големинова.


  • Диана Гуглина е космополитна певица. Родена е в София, израства в Египет, учи цигулка, балет и пиано в оперния театър в Кайро, продължава образованието си в Швейцария.

    На оперните сцени във Франция, Англия, Белгия и Швейцария, Диана Гуглина се е изявявала в „Кармен“ от Бизе, „Хензел и „Гретел“ от Хумпердинк, "Царицата на чардаша" от Калман, "Наис" от Рамо и редица други.  Участва на фестивали като Бритън - Pears Centenary Aldeburgh и в Ealing Music & Film Festival в Лондон, „Нощ на музеите“ в театър „Ла Моне“ в Брюксел.

    Освен роли те в творби от Щраус, Вагнер, Пучини и Верди, в репертоара ѝ силно е застъпен и песенния жанр. Специално за нея са написани произведения от съвременни композитори.

    https://bnr.bg/sofia/post/101433793/diana-guglina-otnovo-egrae-elektra-v-ednoimennata-opera-na-rihard-shtraus