Детската формация "Таласъмче" празнува 30-годишнина
04 ное 2022БНР

Детската формация "Таласъмче" празнува 30-годишнина

Детската вокално-театрална формация "Таласъмче" ще отпразнува своята 30-годишнина на голямата сцена в Софийската опера и балет на 5 ноември от 19 часа. Спектакълът е наречен "В царството на мюзикъла" и представя откъси от детски произведения на композитора Димитър Костанцалиев - основател на формацията.

"Какво е да си "таласъмче": Това значи да обичаш музика, театър и танц! Всяко таласъмче между 4 и 18 години представя уменията си чрез авторски музикални спектакли и концерти, участия в съвместни проекти с други музиканти, оркестри и представления. Заедно печелим международни конкурси и разпространяваме духа на музиката из България и чужбина. А какво се случва зад кулисите? Забавни репетиции, творчески лагери и записи, но най-вече вдъхновение, споделяне на любовта към изкуството, приятелство, уважение, и задружност."

Димитър Костанцалиев – диригент, вокален педагог и композитор – основава Детската вокално-театрална формация „Таласъмче” през 1992 г. и вече повече от 300 деца сa се радвали на привилегията да са част от тази успешна школа. Много от тях са вече успешни професионални музиканти, като пианистката Мила Михова, певицата Весела Делчева и др. Децата от "Таласъмче" често са канени за участия в спектакли на Софийската опера и Музикалния театър - сред тях "Баща ми, бояджията", "Тоска", "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха", "Исус Христос Суперзвезда" и др. 

Композиторът и диригент Димитър Костанцалиев и актьорът и режисьор Тодор Янкулов, които са част от ръководителите на формацията, представиха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" предстоящия празничен спектакъл. Чуйте в звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101730430/detskata-formacia-talasamche-praznuva-30-godishnina