Ден на народните будители
01 ное 2020Софийска опера и балет

Ден на народните будители

Празникът „Денят на народните будители“, в който отдаваме почит към делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, придобива нови измерения в новото хилядолетие.
Той има свой отговор и на предизвикателствата на нашето време.

Софийската опера и балет има особено значима мисия в този духовен празник. В годината, когато празнува своята 130 годишнина, въпреки трудното време на пандемията Ковид 19, храмът на операта предлага своя рецепта за събуждане на духовността, за съпреживяване на извечни сюжети, които разговарят и с нашето време.

Богатата програма от оперни и балетни спектакли на новите летни сцени тази година изпълваше пространствата с публика жадна за емоции, зареждащи духа. Може би защото операта дава усещането за храм, в който научаваш уроците на живота, мисъл, която пронизва времето. Отваря съзнанието и за прозрението на Пикасо, че „изкуството е заредено оръжие на бъдещето“.

Софийската опера и балет очаква своята публика в храма на операта, пътуване във времето с посланията на избраните заглавия от програмата си: концерти „Рихард Вагнер-Рихард Щраус“ на 14 и 21 ноември, „Електра“ от Рихард Щраус на 26 ноември, „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски на 4 декември, „Мамма миа“ от Бени Андершон и Бьорн Улвеус на 6 декември.