Дебют на баритона Иржи Брюклер на сцената на Софийската опера в „Пепеляшка“ от Росини
26 яну 2022Софийска опера и балет

Дебют на баритона Иржи Брюклер на сцената на Софийската опера в „Пепеляшка“ от Росини

На 6 февруари баритонът Иржи Брюклер от Чехия ще се изяви в ролята на Дандини в „Пепеляшка“ от Джоакино Росини. Певецът стъпва за първи път на сцената на Софийската опера. Зад гърба си има изключителна творческа биография. Талантлив като артист , той учи класическо пеене в Пражката консерватория, а след 2008 година продължава обучението си в Музикалната академия в Прага. След това участва в постановки на Държавната опера в Прага - „Русалка“, „Турандот“, „Риголето“ и „Кармен“.

Поканен е да вземе участие в турнето в Япония на Пражката камерна опера като пее граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт. За ролята на Силвио в „Палячи“ от Руджеро Леонкавало е номиниран за наградата „Талия“ за 2009 година в Чехия.

Успешно участва в различни вокални конкурси. В Националния театър в Бърно изпълнява ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и Пинг в „Турандот“от Джакомо Пучини. От 2011 и 2012 е солист на Държавната опера, където ролите му включват Родриго „Дон Карлос“ от Верди, Папагено „Вълшебната флейта“ от Моцарт, Дандини в „Пепеляшка“ от Росини, Меркуцио „Ромео и Жулиета“ от Гуно, Хералд в „Лоенгрин“ от Рихард Вагнер и др.

Софийската публика ще се радва на голямата артистична игра на Дандини, който насърчава фантазиите на Манифико, след което разкрива истинската си самоличност.

Заедно с Иржи Брюклер на сцената ще се изявят прекрасната Естер Павлу- Пепеляшка, Хрисимир Дамянов – принц Рамиро, Николай Павлов – Дон Манифико, Милена Гюрова – Клоринда, Благовеста Мекки-Цветкова- Тисбе, Стефан Владимиров – Алидоро

Диригент  Жорж Димитров, Режисьор Вера Петрова, Сценограф Боряна Ангелова, Художник на костюмите Християна Михалева-Зорбалиева

Предстоящият спектакъл на операта "Пепеляшка" на сцената на Софийската опера и балет завладява с нова история и елегантна постановка. Гостуващите солисти в спектакъла са Eстер, Павлу, която публиката познава и Иржи Брюклер – дебют на сцената на Националната ни опера.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10782281