Даниела Симидчиева, акад. Пламен Карталов, Спас Бащенски и Кирил Войнов са новите почетни граждани на Благоевград
06 окт 2022БТА

Даниела Симидчиева, акад. Пламен Карталов, Спас Бащенски и Кирил Войнов са новите почетни граждани на Благоевград

Даниела Симидчиева, акад. Пламен Карталов, Спас Бащенски и Кирил Войнов са новите почетни граждани на Благоевград. Званието бе връчено тази вечер на Тържествена сесия на Общински съвет, посветена на 110 години от Освобождението на Благоевград.

Почетен гражданин стана Даниела Симидчиева, която е от Благоевград. Симидчиева има 192 от 200 възможни точки на Менса, като е периода 2011-2013 г. е председател на „Менса България“, пълноправен член на „Менса Интернешънъл“ – световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Почетното звание е присъдено за особени заслуги в прославянето на града. Даниела Симидчиева е и директор на програма Професионално обучение при Българската стопанска камара и участва в социалния диалог в областта на образованието и професионалното обучение. 

Почетен гражданин на Благоевград вече е и създателят на Камерна опера, чието седалище е областният център, акад. Пламен Карталов. Акад. Карталов е оперен режисьор, педагог, оперен мениджър и настоящ директор на Софийската опера и балет има изключителен принос за създаването на Камерна опера Благоевград.

През 1977 г. Пламен Карталов създава Камерна опера – Благоевград, съвместно с общинското ръководство и Комитета по култура в Благоевград, с премиера на комичната опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези. По негова идея сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ е преобразувана и за дом на операта.

След като званието бе връчено, акад. Карталов сподели с публиката, че съграждането на културния институт е свързано с изминаване на дълъг път, който е отвел Камерна опера в Германия, Гърция, Хърватска, Словения, където е печелила награди. Той благодари и на съпругата си Валентина Широканска, с която заедно са градили това дело и която е една от първите солистки на Камерна опера. 

На днешната тържествена сесия бяха отличени със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ Спас Бащенски и посмъртно Кирил Войнов Михайлов за принос, гражданска позиция и обществена ангажираност в развитието на града. Двамата имат големи заслуги в изпълнението на строителната програма през 1987 г., чрез която градът получава архитектурно и благоустройствено обновление.

Званията връчиха кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков. 

/АБ/