"Дама пика" от Чайковски пак в Софийската опера след 40 години
Снимка: Работен момент от постановката на сцената на софийската опера и балет. СНИМКИ: АВТОРЪТ
10 ное 2022в-к. "24 часа"

"Дама пика" от Чайковски пак в Софийската опера след 40 години

Автор Христо Николов

Артисти от 5 нации подготвят премиерните спектакли

Артисти от 5 нации са впрегнати да подготвят премиерните спектакли на една от най-знаковите опери на Чайковски - “Дама пика”, която не е правена от над 40 години в София.

Наред със солистите на Софийската опера и балет в представленията, които започват на 18 ноември, ще играят и певци от Украйна, Беларус и Русия, а в хора има и китайско присъствие.

Решението на режисьорката Вера Петрова е авангардно – действието се развива върху няколко кръга, които са затворени един в друг и се движат, а отдалече наподобяват часовник. Визията е донякъде нереална и е на границата между реалното и фантазията, каквито са и всички многобройни герои на тази опера, изградена върху едноименната повест на Пушкин. Това

е наложило и намесата на хореограф,

който да постави прецизно всяко движение по сцената, тъй като героите са едновременно реални и нереални.

Според Цветана Бандаловска, която е една от трите изпълнителки на главната женска роля Лиза, нейната героиня в тази трактовка на практика е душа и голямото предизвикателство за нея е било да разгадае как се движи и как звучи една душа.

По сюжет, който доста се различава от оригинала на Пушкин, главният герой Герман през цялото време се опитва да узнае от старата графиня тайната на трите карти, с които да спечели състояние, позволяващо му да се ожени за нейната внучка. Когато пристъпва към решителното действие и влиза в спалнята ѝ, тя умира, без да му е разкрила на какво да заложи.

Той си въобразява кои са трите карти - тройка, седмица и асо, печели състояние, залагайки на първите две, но при третото залагане губи всичко и накрая се прострелва.

Това е една от най-сложните опери на Чайковски, в която има много кодове и символи, неразгадани и до днес. За някои от тях се смята, че са масонски.

Диригентът от Беларус Андрей Галанов казва, че се занимава от 27 години с “Дама пика” и

все още не е сигурен, че е разгадал напълно как точно трябва да се изпълни.

По негова идея детският хор, с който започва операта, е изрязан за софийската постановка, тъй като по либрето децата, разхождащи се в градината с гувернатките си, пеят в прослава на войната, войниците и пушките и това би създало неприятни асоциации днес.

Любопитното е, че старата графиня всъщност ще се играе от две певици, които нямат и 30 години – Гергана Русекова и Весела Янева.

“Дама пика” на Чайковски, която се приема триумфално от публиката още от премиерата ѝ преди повече от един век, е пълна с масови хорови сцени и на практика

в нея участват над 200 души

Чайковски е вмъкнал вътре и пасторална сцена, за която направо е заимствал музика от Моцарт.

Главният герой Герман в премиерните спектакли ще се играе от Костадин Андреев, Мартин Илиев и украинския певец Едуард Мартинюк. Според Мартинюк водещото в образа на неговия герой е любовта, чиято липса е довела до състоянието, в което неговата страна е вече от 8 месеца.

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13023309