„Дама пика“ от Чайковски - фантастична приказка за всеки един от нас (ВИДЕО)
15 ное 2022fakti.bg, Оля Ал-Ахмед

„Дама пика“ от Чайковски - фантастична приказка за всеки един от нас (ВИДЕО)

На 18 ноември от 19ч. Софийската опера и балет представя първата премиера за сезон 2022/23 – операта „Дама пика“ от Пьотър Илич Чайковски.

Диригент на постановката е Андрей Галанов, режисьор – Вера Петрова. Творческият състав представлява единение на певци от България, Украйна, Русия и Беларус.

Сред единадесетте опери на Чайковски, „Дама пика“ безспорно е най-голямото му постижение. Вдъхновен от Пушкин, композиторът представя една необикновена, многопластова творба. Вълшебен романтизъм, фантазия, предизвикване на съдбата, предателство и смърт, герои, потопени в балните зали и измъчвани от собствените си демони – „Дама пика“ е истинска руска опера, която Достоевски нарича „шедьовър на студената ярост“.

„Дама пика“ се поставя след дълго отсъствие от софийска сцена. Чрез своя авангарден прочит, Вера Петрова ще се опита да убеди зрителите, че най-важното нещо в живота ни е безусловната любов. Целият постановъчен екип кани публиката на едно фантастично съновидение в черно-бели и златни цветове. Преживяването ще накара всеки един зрител да се обърне към себе си, да потъне в дълбините на богатия си вътрешен свят и след това да си тръгне пречистен.

„Дама пика“ от Пьотър Чайковски – една фантастична приказка за историята на един човек и на всеки един от нас.

https://fakti.bg/kultura-art/730363-dama-pika-ot-chaikovski-fantastichna-prikazka-za-vseki-edin-ot-nas-video