Честит юбилей на балетна школа „Маша Илиева“ - 25 години от нейното създаване
08 яну 2021Софийска опера и балет

Честит юбилей на балетна школа „Маша Илиева“ - 25 години от нейното създаване

Девиз на школата е: „Обучение по престиж“ 

Мария Илиева е една от големите прима балерини на нашето време . Още докато е на върха на своята известност, тя обръща внимание на научната си кариера и на преподавателската си работа с децата. Балерината специализира шест години, от 1975 до 1981 година в балетната академия «Ваганов», в Санкт Петербург, Русия. Илиева се интересува и работи върху няколко аспекта на преподаване: балет, балетна режисура и хореография, исторически танци. Преподаваните дисциплини от нея са балетен класически репертоар, сценично движение и танци, исторически танци. Маша е носител на наградите „Златно перо“ за принос в българската култура, „Золотая муза“ за принос в Руско-българското сътрудничество в областта на културата, отличие за най-перспективен балетен педагог (ТС „Анастас Петров“, Добрич); награди за педагогическа дейност на Международния балетен конкурс „Малки звезди“ и фондация „Калина Богоева“, Плакет от Министерството на културата за цялостно творчество в областта на балетното изкуство.

Маша Илиева е автор на редица статии, посветени на балетното изкуство, а също така и на книгите „Чудният свят на танца или как се стига до магията“, „Моят балет“ и  „Исторически танци“. В своя творчески път тя обръща голямо внимание на работата си в Софийската опера и балет. Постановки на балетната школа са: „Спящата кралица”, „Снежната царица” , „Ариел” „Снежна приказка”,  „Каменното цвете“ и др. Основен дял в работата на балерината заемат и постановките и в Софийската опера и балет на малка сцена: „Снежната кралица“, „Бал в гората“, „Урок по барок“, „Танци на народите“.

Маша има участие в национални и международни проекти. Още докато танцува на сцената на Софийската опера, преди 25 години, тя решава да обърне внимание на таланта на малките деца, на тези, които искат след време да се посветят на балета. Така тя открива своята балетна школа, която е създадена през 1995 година - първоначално като школа по класически балет към Дом на културата “Средец”, Столична община. От началото на учебната 2000-2001 година тя се обособява като частна балетна школа “Маша Илиева” с капацитет от 70 ученици. Още от самото начало школата си създава име на престижно място с изключително професионално обучение.

Първи педагози в нея са самата тя и Любов Фоминих, прима балерина на Пермския и Одеския балет в Русия, а също така и на балета на Софийската опера, по-късно преподавател в САЩ, Росица Банова, солистка на Софийска опера и балет и дългогодишен преподавател в Балетното училище в София и на Класическото балетно училище на остров Родос. Ученици от школата успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и престижни училища по света.

Девизът на школата е "Обучение по престиж", а личният девиз на Маша Илиева е "Не се отказвай бързо". Това, според нея, не означава, че се бори със зъби и нокти, но винаги довежда нещата докрай!

Маша разказва: "За международни и наши конкурси в школата са се подготвяли: Кристина Чочанова, Ралица Илиева, Калина Петкова, Румелина Дилчева. Новото поколение малки балеринки са не по-малко талантливи!

Всички концерти и спектакли на школата са забелязани от медиите, като най-голям успех имат “Лешникотрошачката“, “Куклената фея”, “Първата Коледа,“Урок по танц”, „Легенда за София“,“Каменното цвете“. 'Първата Коледа', "Снежна приказка", "Коледни искри", "Първият сняг" и др. са създадени специално за коледните тържества. Някои от представленията – “Цветята на малката Ида”, „Пинокио“, „Снежната кралица“, „Урок по барок“ и др. влизат трайно в репертоара на Софийска опера и балет.

Освен като художествен ръководител на школата, като изпълнител на световно ниво, Маша Илиева се изявява успешно и като преподавател в Музикалната академия “проф. П. Владигеров”. Тя работи и като репетитор на националния балет.

В балетната школа „Маша Илиева“ могат  да се запишат всички, навършили 3-години, без ограничения в горната възрастова граница. В разпределението по групи се взима предвид възрастта, физическите данни и нивото на знания на новите ученици. Групите са разделени по възраст и ниво на обучение. Предлага се подготовка за участие в конкурси по класически и модерни танци, а също така консултации за кандидатстване в НУТИ, НМА, НБУ, НАТФИЗ и др.
Обучението включва участие в 2 постановки на школата, както и в различни концертни програми и телевизионни предавания за по-напредналите. Провеждат се ускорени курсове и семинари.
Всяка година се провежда уъркшоп по класически и модерен балет със специалното участие на известни балетни артисти и педагози от България и чужбина. Курсът свободно достъпен и за ученици извън школата.

Преподаватели в школата са:
Елена Андриенко - примабалерина на Болшой театър
Марта Петкова - примабалерина на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Никола Хаджитанев - премиер-солист на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Катерина Петрова - прима балерина на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Цецо Иванов - премиер-солист на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Росен Канев - премиер-солист на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Боряна Петрова - примабалерина на Софийската опера и балет, класически екзерсис
Ангелина Гаврилова - примабалерина  на балет "Арабеск", модерни техники

Честит юбилей на балетната школа на примабалерината Маша Илиева!