БНТ 2 излъчва "Кармен" от Бизе на Софийската опера
25 май 2020Д-р Магдалена Манолова

БНТ 2 излъчва "Кармен" от Бизе на Софийската опера

Постановката на операта "Кармен" от Жорж Бизе, в която Пламен Карталов разчита тайните на кода на душата е част от избраните оперни и балетни шедьоври от Златния фонд на Софийската опера и балет, включени в програмата на БНТ.

Иновативната, постановка на Пламен Карталов на операта „Кармен“ от Жорж Бизе, която предизвика бурните овации на публиката не само у нас, но и в чужбина бе на своята премиера с една от най-добрите Кармен, Надя Кръстева.

"Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център, като човек земен, но ограничен от извънземна сила. Две са виталните вибрации на главната героиня: любов и свобода. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Поривите и́ за независимост я превръщат в жертва. От самото начало е обречена над всичко. Личността и́ не се вмества в рамки. Сама избира, сама определя поведението си. Светът за нея е безличен и бездушен. Предпочита самотата. Кармен взема решенията за живота си сама. Не се примирява с предсказаната смърт от картите и точно правото и́ на избор я води към смъртта, към която сама тръгва за фаталната си среща с Хосе.

Така, със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта и́ постоянно търсеща промяна – дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата. 

Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.", споделя режисьорът Пламен Карталов

На 31 май от 20.00 часа БНТ 2 ще отвори завеса за постановката на Софийската опера и балет на шедьовъра на Жорж Бизе, операта „Кармен“.  На шедьовъра, необикновено творение, което изразява усилията на цяла една епоха според Чайковски.

Той предсказва, че това ще бъде най-популярната опера в света, след  неуспешната премиера от 1875 г. в Париж.