„Баща ми бояджията“ – с усмивка към детството и с обич към децата
13 май 2021lupa.bg

„Баща ми бояджията“ – с усмивка към детството и с обич към децата

Премиерният мюзикъл „Баща ми бояджията“ в Софийска опера пренася майсторски и талантливо от екрана на сцената един прекрасен, обичан български филм, с който са израснали поколения българи. Посланието на динамичния спектакъл на известния режисьор и директор на Операта акад. Пламен Карталов  е - никога не губете детската доброта и детското любопитство към живота и дори в най-мрачните дни намирайте сили да се усмихвате. Усмивката и добротата дават живот.

Възрастните, които вече са родители, и добре помнят филма „Баща ми бояджията“, ще си спомнят с усмивка за детските игри, щуротии и желания. Хлапетата, които тепърва преоткриват света, ще се срещнат с един друг живот, където най-важните детски ценности са игрите навън и детската книжка с картинки, а не телевизорът, смартфонът, компютърът и електронните игри.

Така че в мюзикъла „Баща ми бояджията“ и малки, и големи ще открият нещо за себе си от висотата на своя жизнен опит, познания и интереси. И не на последно място, въпреки че кино-музикално-сценичната история ни поднася бедност, лъжи, високомерие режисьорът на спектакъла маестро Карталов акцентира върху добротата и затова постановката излъчва една особена жизнерадост и вяра в доброто, в благородството, солидарността.

Всъщност моментът на премиерата на „Баща ми бояджията“ Софийската опера е напълно подходящ – България, Европа и светът излизат постепенно от един кошмар, който никой не очакваше, светът стъпка по стъпка се отваря, хората са си направили равносметка на изминалата трудна година, преоткрили са някои позабравени ценности и този мюзикъл с посланието за доброта и солидарност и да се грижиш за децата идва неслучайно – да излъчи едно всеобщо послание от сцената, което е простичко и ясно: „Обичайте се!“ 

Неслучайно главни герои в мюзикъла са децата – онези чисти, невинни, все още непокварени от суровия живот създания. Децата от театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова са великолепни, даровити, умни, играят с хъс и заслужават бурните аплодисменти, с които ги дари възторжената публика по време на премиерните спектакли на 8, 9 и 10 май.

Зрителите, които са гледали филма и познават изпълнението на големия Коста Цонев, който влиза в главната роля на бащата Андреев неизменно ще го сравняват с Калин Врачански, който сега влиза в тази роля. Талантливият млад актьор обаче внася своя, различна интерпретация на образа и заслужава адмирации. Самият Калин Врачански за пореден път доказва, че пеенето му се отдава с лекота и че направо е роден да пее в мюзикъли.

Голямо "Браво!" и за неговата сценична съпруга - Весела Делчева, която е едно от даровитите и утвърдени имена на операта и оперетата. Тя с лекота влиза в ролята на майката на шестимата малчугани, които постепенно опознават и сладостите, и горчилката на живота.

Запомнящо е и изпълнението на младия актьор Боян Арсов, който буквално лети на сцената и внася жизнерадост и колорит.

"С „Баща ми бояджията” исках да отдам почит на нашите легендарни актьори, които са участвали във филма преди 47 години - Коста Цонев, Невена Коканова, Климент Денчев, Георги Парцалев, Джоко Росич, Ицхак Финци, сподели пред Lupa.bg режисьорското си виждане Пламен Карталов. Един от артистите от „златното поколение” е играл и тогава – Славчо Пеев. Звездата на Сатиричния театър този път ще се качва на сцената на Софийската опера. Музиката е на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на брата на Коста Цонев – известния хуморист и писател Васил Цонев.

Специално за постановката на „Баща ми бояджията“ в Софийската опера беше поканена Татяна Лолова, която репетираше заедно с акад. Карталов. Въпреки преждевременната й загуба, тя получи почетно участие в ракурсите на действието на режисурата, за да бъде, макар и за кратко, винаги в духа на спектакъла. Тя присъства в спектакъла с един портрет.

Ролята, в която трябваше да влезе Татяна Лолова, е поверена на Марияна Цветкова. „Това да замениш Татяна Лолова е пълен абсурд,“ коментира Вагнеровата певица. „Това е първият ми мюзикъл – от десетилетия си мечтая за това, но съжалявам, че получих този шанс заради случилото се с Татяна", добави Цветкова.

Пламен Карталов е взел малки фрагменти от разказа на Васил Цонев, които ги няма във филма. "Уважението е взаимно и професионално. Операта винаги е свързана с киното, защото киното е след операта като форма. И винаги има едно взаимодейстие", коментират директорът на Софийска опера пред Lupa.bg.

Мислим да играем на открито този мюзикъл. Има една допълнителна специална рамка, защото един филм идва от екрана на сцената, която е метафорична рамка и на която ще видите улиците на "Овча купел", къщите от филма, които дават интериора и екстериора. Така че винаги търся този синхрон на идеи и тази кино рамка се превръща в рамка на спектакъла. Всички герои там са част от това живо действие", обясни пред Lupa.bg акад. Карталов режисьорската си концепция.

Възрастните с радост си тананикат познатите рефрени "Делници, делници, понеделници" и "Темпо, темпо, боядисвай", а пък децата бързо научават непознатите за тях реплики. Много актуално звучи и песента "Лошо време настана, хората нямат пари".  

След премиерните спектакли зрители споделиха, че са силно развълнувани от оригиналните препратки към епизоди от филма „Баща ми бояджията“. "Днешната постановка е уникална възможност да се пренесем във времето и си спомним редица ценности и детайли от бита ни, изразяващи човечността и идеалите на нашите бащи и деди! Този мюзикъл възкресява позабравената красота на отношенията между поколенията от средата миналия век!“, споделят зрители.

Според тях е приятно и поучително да се пренесем в един позабравен свят, който е твърде романтичен и иносказателен за нашата човешка съпричастност.


Постановката на Пламен Карталов впечатлява и с безкрайната палитра от нежност, доброта и топлота! "Адаптацията за сцена е толкова впечатляваща, а целият екип се справи чудесно с всички творчески изпитания", коментират още зрителите.

"Не всеки знае колко е трудно един обичан филм да бъде претворен така успешно и въздействащо на оперната сцена! Всички артисти и тези великолепни деца успяха да вдигнат публиката на крака и наистина заслужиха тези нестихващи аплодисменти!“, споделят от публиката. 

https://lupa.bg/news/