„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена
01 май 2021БНР

„Баща ми бояджията“ оживява на оперната сцена

Четири премиери предстоят през месец май в Софийската опера. На 8 трупата на театъра представя сценична версия на обичания от поколения българи мюзикъл „Баща ми бояджията“ на Петър Ступел и Константин Драгнев. Публиката ще може да се наслади и на премиерата на балетния спектакъл „Танго“ на 14 май, която беше отложена във връзка с епидемичната обстановка в страната. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Софийската опера ще представи за пръв път „Кирил и Методий“ от Живка Клинкова, а на 30 май ще прозвучи концертно изпълнение на „Макбет“ от Джузепе Верди.

„Мюзикълът „Баща ми бояджията“ на сцената на Софийската опера претворява идеята ми един майсторски направен музикален филм да получи заслужено нов живот. Филм, който идва от екрана, за да стане представление, на живо. Това е и моят личен поклон към създателите му с участието на легендарни български артисти в него.“ Ето какво още сподели маестро Карталов относно идеята и подготовката на спектакъла в по време на пресконференцията от 27 април.

Режисьорската визия е съсредоточена в сценично претворяване на филма. Рамката на екрана е рамка и на сцената, а филмовите образи сякаш са се слели с емоционалната обстановка на театъра, за да бъде действието живо с посланията си.

Специално е участието на Славчо Пеев, който с голяма любов се връща в спомените си.

В състава на заглавието влизат едни от най-утвърдените и най-младите артисти на театъра:

Александър Георгиев, Весела Делчева, Димитър Станчев, Мариана Цветкова, Ангел Христов, Красимир Динев, Николай Петров, Николай Павлов, Боян Арсов, Пламен Гранжан, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Георги Джанов, Емил Павлов, Калин Душков, Рада Тотева, Кирил Иванов, Георги Петров. Участват и деца от Детска вокално-театрална формация „Таласъмче“ с ръководител Димитър Констанцалиев и вокална група с ръководител Таня Лазарова.

Режисурата и сценографията са дело на Пламен Карталов. Музикалното ръководство е поверено на Светослав Лазаров, а оркестрацията на Ангел Николов. Костюмите са на Нела Стоянова, художник е Кристиян Стоянов и хореограф – Риолина Топалова.

Освен към Славчо Пеев, Пламен Карталов е отправил специална покана и към Калин Врачански за главната роля.

Какво е да си баща на шест деца, макар и само на сцената, чуйте в звуковия файл.

Не пропускайте премиерата на „Баща ми бояджията“ на 8 май на сцената на Софийската опера и балет. Следващите представления са на 9, 10, 18, 19 и 20 май.

  https://bnr.bg/hristobotev/post/101463683