Баритонът Атанас Младенов солист на Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"
30 авг 2021Софийска опера и балет

Баритонът Атанас Младенов солист на Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"

На Международния форум „Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят", съвместен проект на медия „Стандарт" и МЗ Communication Group, на 30 август 2021 г. в хотел «Маринела», зала «София», на церемония по награждаване на млади таланти в шест области на изкуството, науката и културата, беше награден оперният певец, баритонът Атанас Младенов, солист от Софийската опера и балет. Наградата му бе връчена от Снежка Михайлович, генерален секретар на Опера Ностра. Атанас Младенов благодари и призова всички да посещават спектаклите на Софийската опера. По този начин ще подкрепят културата и артистите.

Младенов завършва с отличие Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира Росиниева музика при видния тенор и педагог Раул Хименес в Барселона. Постъпва като артист в Софийската опера и балет през 2012 година. Гастролира успешно с „Риголето" и „Севилският бръснар" във Франция, в ролята на Джермано („Копринената стълба" от Дж. Росини) в Театро Росини, зала Педротти и Оперния фестивал в Пезаро, Граф Робинсън („Тайният брак" от Чимароза) в Театър Алесандро Бончи, град Чезена, Италия.

Високооценени са дебютите му в ролите на Белкоре ("Любовен еликсир" от (Г.Доницети), Фредерик („Лакме" от Л. Делиб), Гаспаро („Рита" от Г. Доницети), в „Тоска", „Бохеми" и „Джани Скики", в ролята на Мустакатко („Златната ябълка" от П. Хаджиев). Забележително е и участието му във „Вертер" от Масне и в премиерата на „Залезът на боговете" и «Парсифал» от Р. Вагнер на сцената на Софийската опера и балет. Младенов е носител на сребърна купа от 14-я международният пролетен фестивал на изкуствата в Пхенян (Северна Корея) през 2005 г.
Носител е и на наградата и стипендията на „Ямаха" от първото издание за България на конкурса за млади оперни певци „Yamaha Europe Music" 2007 г.
Стипендиант е на Българския културен институт „Борис Христов" в Рим през 2009 г.
Носител на втора награда от 7-то издание на международния конкурс за млади оперни дарования в гр. Пезаро, Италия - „Città di Pesaro" , 2010 г.
Носител на първа награда от 8-то издание на международния конкурс за млади оперни певци ''Luigi Zanuccoli'' в гр. Солиано ал Рубиконе, Италия – пролетта на 2010 г.
Носител на наградата и стипендията на фондация „Elvidia Ferraccuti", с президент и основател Синьора Елвидиа Феракути, която се връчва периодично след щателен подбор на проявили се млади музикални таланти, Италия 2010 г.
Носител на първа награда в първото издание на Националния конкурс „Розата на Евтерпа", Карлово, през септември 2010 г.
Носител на сребърна лира от 20-я международен пролетен фестивал на изкуствата в Пхенян (Северна Корея) през 2011 г.
Две награди „Златна лира" в качеството си на участник в наградените продукции: „Джани Скики" (Пучини), на Благоевградския камерен оперен театър, през 2008 г. и „Залезът на боговете" (Вагнер), Софийска Национална опера и балет, през 2013 г.

На церемонията по награждаването на Атанас Младенов присъстваха: Максим Бехар, Главен изпълнителен директор на на M3 Communications Group и директор по международно развитие на Световната PR Асоциация ICCO, Славка Бозукова, главен редактор на „Стандарт" и президент на Фондация „Чудесата на България", Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Приветствие поднесоха министърът на културата Велислав Минеков, Снежка Михайлович, генерален секретар на Европа Ностра, Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, Н.Пр. Закия Ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България.

Да пожелаем на добър час на Атанас Младенов!

  • Снимка: Баритонът Атанас Младенов от Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"
  • Снимка: Баритонът Атанас Младенов от Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"
  • Снимка: Баритонът Атанас Младенов солист на Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"
  • Снимка: Баритонът Атанас Младенов от Софийската опера и балет получи наградата „Млад талант"