Българска Тоска за 100-годишнината на Република Турция
Снимка: Снимка: „Площад Славейков“
08 ное 2023Площад СЛАВЕЙКОВ

Българска Тоска за 100-годишнината на Република Турция

Тази вечер в Държавната опера в Анкара ще е българско представление - „Тоска“, от афиша на Софийската опера.

Диляна ДИМИТРОВА

Диляна ДИМИТРОВА

08.11.2023

АНКАРА

Италианският е езикът на приятелството между България и Турция. На италиански ще пеят заедно българи и турци на сцената на Държавната опера в Анкара тази вечер – Софийската опера гостува в турската столица с представление на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини. Спектакълът е в чест на 100-годишнитата на Република Турция.

Защо тъкмо това произведение е избрано за повода?  Заради любовта към операта на Мустафа Кемал Ататюрк, реформист и строител на модерна Турция, превърнал преди 100 години разгромената Османска империя в светска държава. Директорът на Софийската опера Пламен Карталов разказва, че страстта на Ататюрк към това изкуство възниква в България, където в периода 1913 – 1915 г. той е бил военен аташе, активно се е включвал в културния живот на българската столица и често е посещавал представленията на Българското оперно дружество. А „Тоска“ била от любимите му произведения.

Идеята за гастрола на Софийската опера е на българския посланик в Турция Ангел Чолаков. Ще бъдат изнесени две представления на „Тоска“ – на 8 ноември в Анкара и на 11 ноември в Истанбул, в емблематичния културен център „Ататюрк“. Мотото на турнето на Софийската опера е „България поздравява Турция: Честита 100-годишнина на републиката!“. Събитието е под патронажа на Десислава Радева, съпруга на българския президент Румен Радев, и на Емине Ердоган, съпруга на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Представленията са с благотворителна цел – всички средства от продадените билети ще отидат в помощ на регионите в Турция, пострадали от земетресенията през февруари 2023 г.

Диригент на „Тоска“ в Анкара и Истанбул ще бъде Сунай Муратов от Държавната опера и балет в Анкара, възпитаник на Националнота музикална академия в София. Солистите и оркестърът в представлението са от Софийска опера, а хорът – от операта домакин. В ролите на Тоска и Каварадоси в Анкара ще бъдат Радостина Николаева и Костадин Андреев, а в Истанбул – Габриела Георгиева и Мартин Илиев. Режисьор на спектакъла е директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов.

Българска Тоска за 100-годишнината на Република Турция / Площад СЛАВЕЙКОВ


Солистката Радостина Николаева на репетицията преди представлението тази вечер в Държавна опера – Анкара. Снимка: „Площад Славейков“

Българска Тоска за 100-годишнината на Република Турция / Площад СЛАВЕЙКОВ

Солистите на „Тоска“ в Истанбул – Габриела Георгиева и Мартин Илиев – на вечерна разходка в Анкара. Снимка: „Площад Славейков“

Гастролът на Софийската опера в Турция се осъществява с подкрепата на Министерството на културата в София.

https://www.ploshtadslaveikov.com/balgarska-toska-za-100-godishninata-na-republika-turtsiya/