Балетът „Ана Каренина“ след броени дни на сцената на Софийската опера
06 яну 2023в-к. "24 часа"

Балетът „Ана Каренина“ след броени дни на сцената на Софийската опера

Световноизвестният хореограф Лео Муич репетира с балета на Софийската опера „Ана Каренина“. Муич поставя свои хореографии по цял свят – в Америка, Франция, Германия. През лятото спектакълът „Ана Каренина“ беше показан на открита сцена на пловдивския Античен театър, в Стара Загора, на фестивала „Сцена на вековете“, Велико Търново и на Новогодишният музикален фестивал в зала 1 на НДК. Сега хореографията се развива на сцената на първия ни Оперен и Балетен театър в София. Лео Муич разкрива, че ще има промени в хореографията, осветлението ще е по- различно и това ще е един тотално нов спектакъл.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев си партнират на сцената като Ана Каренина и Вронски. Образите, които трябва да изградят са интересни и ги вдъхновяват, защото преминават през богати емоционални състояния. Спектакълът е изграден в традициите на неокласическия балет с абстрактни движения, изразена честота и индивидуалност, но верен на сюжетните моменти

Лео Муич изтъква, че постановката е изцяло по книгата и има синхрон между музиката и сюжета на романа. Драматичната линия в романа на Лев Толстой е разказана на фона на едни от най-красивите произведения на Пьотър Илич Чайковски. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от симфонии №5 и №6 и Концерт за цигулка и оркестър . Романът изследва широк спектър от теми на своите почти хиляда страници, в балета действието и емоционалните състояния на героите също се сменят бързо. Основните теми в спектакъла са предателството, вярата, семейството, брака, имперското руско общество, страстта, селският срещу градския живот. Сюжетът се фокусира върху извънбрачната афера между Ана и дръзкия офицер от кавалерията граф Алексей Кирилович Вронски, която скандализира социалните кръгове на Санкт Петербург.

Премиерните спектакли на „Ана Каренина“ са на 27, 28, 29 януари и 2 февруари.

Диригент на „Ана Каренина“ е Андрей Галанов

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/13461156