Артисти от пет държави участват в премиерните представления на "Дама пика" в Софийската опера
10 ное 2022БТА

Артисти от пет държави участват в премиерните представления на "Дама пика" в Софийската опера

"Днес в нашата опера се случва едно уникално чудо. В момента, в залата има хора от минимум пет различни нации, събрани за да създадат този спектакъл. Имаме артисти от Украйна, от Беларус, от Русия, България и Китай". Това режисьорската Вера Петрова каза по предстоящата премиера на "Дама пика" в Софийската опера.

"Чудото, е че се събираме и намираме допирни точки във времена, когато светът е много несигурно място за всички нас. И това се дължи на един-единствен човек - академик Пламен Карталов, който събра всички нас в този проект", каза  още тя.

Костюмите в спектакъла са разработени в две групи, като всяка от тях носи собствена емоционалност, не само на характер, разказа Християна Михалева - автор на костюмите. "Гоня един сюрреалистичен привкус и именно с този подход се опитвам да постигна този ефект - на злокобност. Хористите ще бъдат като метални кукли, което, освен пищност, ще даде и злокобност", каза още тя. Има и няколко маски.

"В общи линии, се движа в един приказен свят, в едно съновидение, и с цялата си душа усещам фантастичното, а и нещо дълбоко. Човек рядко се чувства по този начин, за което съм много благодарна", коментира Християна Михалева.

Както писа БТА, на 18 ноември е премиерата на "Дама пика". Следващите представления са на 19, 20 и 22 ноември.  Достоевски определя "Дама пика" като „връх в изкуството на фантастичното". Адаптациите, екранизациите и произведенията на различни изкуства, вдъхновени от повестта на Пушкин "Дама пика" започват да се появяват веднага след издаването на произведението. Това е едноименната опера на Чайковски (1890 г. е първата постановка на операта), трите опери, останали по-непознати, първите екранизации, които се появяват още по времето на нямото кино и британската екранизация от 1949, определена от Уес Андерсън и Мартин Скорсезе като истинска класика.

/ДД/

https://www.bta.bg/bg/news/lik/357586-artisti-ot-pet-darzhavi-uchastvat-v-premiernite-predstavleniya-na-dama-pika-v-