"Ариадна на Наксос" от Щраус с премиера в Софийската опера
19 апр 2022БНР

"Ариадна на Наксос" от Щраус с премиера в Софийската опера

публикувано на 18.04.22 в 07:40

Най-новата премиера на сцената на Софийската опера "Ариадна на Наксос" ще бъде поставена в края на април под режисурата на Вера Немирова. Първите премиерни дати са 29 и 30 април от 19 часа.

Спектакълът се посвещава на 80-годишния юбилей на една от най-големите оперни прими в света – българката Анна Томова-Синтова, която през цялото лято на миналата година подготвя певците за предстоящата премиера.  

Диригентът на постановката Евън-Алексис Крист сподели, че този проект е започнал преди две години и половина.

Режисьорът на "Ариадна на Наксос" Вера Немирова обясни, че в операта "Ариадна на Наксос" се събират два свята – светът на така наречената „сериозна опера“, „опера серия“, дело на един млад композитор, който пише първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос, и нейната среща не с бога на смъртта, а с този, който дарява любов и живот – Бакхус. От друга страна, са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличният театър. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в трагедията, оживява я и става комедия по либретото на Хуго фон Хофманстал. Първото изпълнение на "Ариадна на Наксос" е на 25 октомври 1912 година в Щутгарт, а у нас е поставена на 30 юни 1975 г. във Варна. След премиерата в края на април на софийска сцена публиката може да гледа операта на 14 и 15 май. 

Немирова сподели, че има лична история, свързана със спектакъла.

Репортаж на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.

https://bnr.bg/horizont/post/101633702/sofiiskata-opera-shte-predstavi-podrobnosti-za-novia-spektakal-ariadna-na-naksos