"Ана Каренина" по музика на Чайковски - премиера в Софийската опера и балет
20 яну 2023БНР

"Ана Каренина" по музика на Чайковски - премиера в Софийската опера и балет

В края на януари е първата за годината премиера на сцената на Софийската опера и балет. Заглавието е "Ана Каренина" по музика на Чайковски. Хореограф и режисьор е Лео Муич. За него това е първа работа в този театър. 

Лео Муич е завършил балетното училище в Белград и школата на Морис Бежар в Лозана. След успешна балетна кариера на редица европейски и световни сцени се посвещава на хореографията. Той поставя балетни представления, за които често пише либрета и подбира музика. В последните години хореографът се обръща към драматични сюжети, вдъхновени от големи литературни творби. Поставя "Великият Гетсби", "Орфей", "Шехерезада", "Опасни връзки", "Сън в лятна нощ" и "Гордост и предразсъдъци".  

За работата си по "Ана Каренина" в Софийската опера и балет казва: 

"Аз мисля, че това е една успешна продукция и е много важно да отбележим, че тази история е тъжна. Музиката за мен е най-важното, така че поставих историята в услуга на музиката. Нарочно избрах музика, която не е балетна, която е много трудна за изпълнение. Оркестърът има много важна роля, както и цигулката, която включихме".  

Примабалерината Марта Петкова, която от този сезон е и художествен ръководител на балета на Софийската опера, влиза в ролята на Каренина: 

"Много съм щастлива, че успяхме да реализираме този спектакъл. Нашата трупа е достойна да има такава перла в репертоара си. За първи път виждам трупата толкова мотивирана. Стандартът е висок. Техниката е по-различна, танцът е по-свободен. Това ще допринесе и занапред в нашите спектакли". 

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов за предстоящата балетна премиера и за това какво да очаква публиката да края на този сезон: 

"Ана Каренина се завръща на нашата сцена след 8 години. Отлагахме проекта, но не го забравихме. След това идват Фиделио, Севилският Бръснар, имаме годишнини на Шаляпин, Мария Калас, почит с репертоара на тези велики имена, Вагнеровият ни фестивал". 

Премиерните дати на "Ана Каренина" са 27, 28 и 29 януари. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

https://bnr.bg/horizont/post/101766894/ana-karenina-po-muzika-na-chaikovski-premiera-v-sofiiskata-opera-i-balet