Акценти в програмата на Софийската опера през есенния сезон октомври – декември 2023
06 окт 2023Софийска опера и балет

Акценти в програмата на Софийската опера през есенния сезон октомври – декември 2023

Амадис Галски  

 “Амадис Галски”

12 , 13 октомври

Необичайно и интересно начало на творческия сезон представлява изпълнението на  бароковата опера “Амадис Галски” – магическа любовна история, претворена в музика от Георг Фридрих Хендел. Това е петата „италианска“ опера на Хендел и втората, която пише за третия Граф на Бърлингтън, докато гостува в дома на благородника. Драматични обрати, фантастични дигитални образи и 3Dmaping ще покажат красотата на бароковата музика. В главните роли ще видим международен състав от млади певци - Рафал Томкевич, Румяна Костова, Карлота Коломбо, Маргерита Мария Сала. Художествен ръководител на този проект е Зефира Вълова – цигулар с европейско признание в областта на бароковото музициране.

„Амадис Галски“ ще има и своята версия за деца, която ще бъде представена на 29 октомври.

„Зорба гъркът“
„Зорба гъркът“
20, 21, 22 октомври и 12 ноември

С музиката към филма „Зорба гъркът“ Микис Теодоракис се превръща в световноизвестен композитор и най-голямата фигура в гръцката музика. Легендарният актьор Антъни Куин се превъплъщава в образа на Алексис Зорба и танцува прочутото сиртаки на Теодоракис в лентата от 1964 г.. Филмът е по романа на друг известен грък – Никос Казандзакис, притежател на девет номинации за Нобелова награда за литература и най-превежданият гръцки писател. Година след премиерата излиза и саундтракът с музиката на Микис Теодоракис, която 24 години по-късно прочутият Лорка Масине превръща в блестяща хореография. Балетът, в 2 действия и 22 картини, е изпълнен за първи път  на 6 август 1988 г. на сцената на Арена ди Верона. Продукцията се изпълнява по целия свят, докосвайки сърцата и душите на всички, които я видят.

В България творбата е поставена от самия Лорка Масине, а премиерата е на 12 май 1995 г. на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се играе при препълнени салони.

Дългоочакваното завръщане на „Зорба гъркът“ в Софийската опера е на 20, 21, 22 октомври и 12 ноември.

Празничен концерт
100 г. Ден на народните будители
1 ноември, 19ч.

На 1 ноември Софийската опера ще отбележи Деня на народните будители. Ще отдадем почит на делото на българските просветители, книжовници и революционери и на големите българи - строители на съвременна България.

В празничен концерт под диригентството на Жорж Димитров ще участват солисти, оркестър и хор на Софийската опера.

“Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини
„Мадам Бътерфлай“
17 ноември, /19ч./

Първата премиера за новия творчески сезон ще бъде на „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.  Един от най-вълнуващите образи в творчеството на Пучини – този на малката японка Чо-чо-сан – трогва зрителите със силата на любовта и надеждата. Съвършената музика на Пучини разказва за далечния източен свят и неговите традиции.

През този творчески сезон се отбелязват 165 години от рождението и 100 години от смъртта на Джакомо Пучини. Софийската опера ще се присъедини към най-престижните театри в света, които тържествено ще отбележат тези две годишнини. 

На 17 ноември в главните роли ще бъдат Йорданка Дерилова, Росен Ненчев и Кирил Манолов, а диригент е Андрей Галанов. Постановката е дело на южнокорейски екип, който вече предложи своята визия по време на летния фестивал в Белоградчик.

„Лешникотрошачката“
29, 30 ноември
22, 23, / 11ч. и 19ч./ 26 декември /11 ч./

В края на ноември започват предколедните спектакли на „Лешникотрошачката“ – приказния балет на Чайковски, който разказва историята на едно малко момиче, напразно очакващо своя коледен подарък в празничната нощ. Представленията ще продължат и в навечерието на най-прекрасните празници в годината 22 и 23 декември, както и ден след Коледа – на 26 декември. В главните партии ще видим примабалерините Марта Петкова и Боряна Петрова.

„Мамма миа!“
2 и 3 декември /14ч. и 19ч./

Празничния месец декември ще започнем с великолепно настроение и мюзикъла „Мамма миа!“. След грандиозния летен сезон на открито, сега „Мамма мия!“ ще посрещне зрителите в уютната зала със спомен от горещото лято и в ритъма на вечната музика на „АББА“.

„Бохеми“
15, 16, /19 ч./, 17 декември /16ч./

Броени дни преди Коледа Софийската опера ще представи три спектакъла на една от най-популярните и най-често играни опери – „Бохеми“ от Джакомо Пучини. Трагичната любовна история на Мими и Рудолф не оставя равнодушен нито един зрител, а възхитителните мелодии на Пучини звучат и след падането на завесата. Италианският маестро Паоло Андреоли ще дирижира и трите спектакъла на 15, 16, 17 декември.

29, 30, 31 декември – Новогодишен гала концерт

По традиция, в края на годината Софийската опера кани своите приятели и почитатели на незабравим Новогодишен гала-концерт. В навечерието на новата 2024 солистите, балетът, оркестърът и хорът на Софийската опера ще се включат в специално подготвен спектакъл.

Програмата за трите концерта остава тайна до последната минута, за да потопи зрителите във вълнуващо очакване и радостно прекарване на последните часове от старата година. На 29, 30, 31 декември в празнично украсената зала на театъра ще изпратим заедно 2023 и ще си пожелаем до нови срещи и през 2024г.

***

Цикъл Камерни концерти

От 24 октомври в Голяма зрителна зала на Софийската опера започва цикъл от 3 камерни концерта по идея на именития български пианист Людмил Ангелов. Той ще партнира на мецосопрана от Швейцария Мари-Клод Шапюи, която е изключителен интерпретатор на барокова и предкласична музика, а на 7 декември заедно с Людмил Ангелов камерен концерт ще изнесе забележителният турски тенор Бюлент Бездюз.  Бюлент е първият турски оперен певец, носител на награда „Грами“. В първия концерт специално участие ще има Александрина Пендачанска, а в последния трети концерт през май 2024 специален гост ще бъде световнопризнатата певица Красимира Стоянова.

Наситена и интересна програма за малките почитатели на операта и балета

Камерната зала на Софийската опера и този сезон отваря врати за спектаклите за най-младата публика. „Изгубената принцеса“, „Мечо Пух“ и „Пепеляшка“, „Рейнско злато“, „Вълшебната флейта“ и „Шегобишко“, „Хенцел и Гретел“ и „“Червената шапчица“, както и новото заглавие „Козелът сърдитко“, очакват вашите деца за нови преживявания и забавления. В началото на следващата година ще отбележим и 10-я рожден ден на Концерти за бебоци, посветени на нашите най-малки зрители.