Академик Карталов: Надяваме се София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България
Снимка: Снимка: Нора Чолакова/БТА
08 ное 2023БТА

Академик Карталов: Надяваме се София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България

Надяваме се този проект да даде плодове на едно сътрудничество – София да бъде част от културата на Турция и Турция да бъде част от културата на България, каза академик Карталов. По думите му  инициативата е повод двама държавници да бъдат част от гастрола на Софийската опера в южната ни съседка. Любовта на Мустафа Кемал Ататюрк към операта даде повод на друг държавник - посланик Ангел Чолаков да организира сам това гостуване, да привлече и да мобилизира и Министерството на културата, и двата театъра в Анкара и Истанбул да дадат своето щедро гостоприемство, посочи директорът на Софийската опера.

Пламен Карталов каза, че такъв международен проект би могъл да дава в бъдеще поводи за празници, какъвто е „Тоска“ от Пучини, посветена на 100-годишнината на Република Турция и на Мустафа Кемал Ататюрк.

Гала турнето е под патронажа на госпожа Десислава Радева, съпруга на президента на Република България и на госпожа Емине Ердоган, съпруга на президента на Република Турция.

Гастролът включва две представления - на 8 ноември в Държавната опера и балет в Анкара и на 11 ноември в Културния център „Ататюрк“ в Истанбул, където се очаква да присъстват Десислава Радева и Емине Ердоган.

Двете представления на операта „Тоска“ на Пучини ще бъдат под диригентството на Сунай Муратов. Режисьор е Пламен Карталов. Ролите ще изпълнят Радостина Николаева и Габриела Георгиева (Флория Тоска), Костадин Андреев и Мартин Илиев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия). 

Премиерата на тази постановка на „Тоска“ в Софийската опера е на 12 ноември 2011 г. Още на следващата година с нея Софийската опера гостува в Япония. 

/ ГН

/РА/

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/565131-akademik-kartalov-nadyavame-se-sofiya-da-bade-chast-ot-kulturata-na-turtsiya-i-