Акад. Пламен Карталов за премиерите през новия сезон в Софийската опера
28 сеп 2021БТВ

Акад. Пламен Карталов за премиерите през новия сезон в Софийската опера

"От януари до днес сме направили над 200 спектакъла", каза директорът на Софийската опера и балет

Директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов гостува с студиото на "Тази сутрин", за да разкаже любопитни подробности за богатата програма и премиерните заглавия през новия сезон на сцената на операта.

"Тази вечер за последен път в предсезонните и летни сезонни спектакли с "Баща ми бояджията" затваряме нашата лятна програма. На 3 октомври откриваме новия сезон с операта "Кирил и Методий", каза акад. Карталов

"С три произведения влизаме новия сезон - мюзикълът "Баща ми бояджията" на Петър Ступел, операта "Кирил и Методий" на Живка Клинкова и "Янините девет братя" от Любомир Пипков". Така с оптимизъм влизаме в новия сезон", допълни той.
"През октомври зрителите ще могат да гледат операта "Ариадна на Наксос" от Рихард Щраус, която продължава серията "Щраус" след "Електра", каза директорът на Софийската опера и балет.

"От януари до днес сме направили над 200 спектакъла в трите жанра - опера, балет, мюзикъл. Само през летния сезон спектакълите бяха 70. При ограниченията - това бяха 25 000 зрители", допълни той.

"Ние направихме така програмата, че всички колективи - оркестър, опера, балет, солисти - да бъдат така адаптивни, че наистина да се играе и да се работи", заяви Карталов.
"От сериозната музика не може да се очаква печалба, в нея трябва да се инвестира, защото реципрочно ние инвестираме в сърцата и душите на хората", каза той.

"В най-големия пик на пандемията ние направихме "Електра" на Рихард Щраус. Рискът беше много премерен, но никой не искаше да остане вкъщи, за да избяга от работа", допълни Карталов.

Вижте какво още сподели акад. Пламен Карталов във видеото.

www.btv.bg