Акад. Пламен Карталов: В неудобствата се раждат големите резултати
31 авг 2020ЕВРОКОМ

Акад. Пламен Карталов: В неудобствата се раждат големите резултати

С операта "Янините девет братя" от Любомир Пипков в събота вечерта бе открит фестивала "Портал на два свята", който се провежда в крепостта Цари Мали град, близо до село Белчин, община Самоков. 

"Героите от произведението могат да бъдат припознати и видени в днешно време." Това заяви режисьорът на представлението и директор на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов специално пред "Евроком" и допълни:

"Често пъти в неудобствата и в нестандартните, необичайни проекции се раждат и големите резултати. Така че когато говорим за съвременен прочит на творбата, тя е едно огледало именно на тези метафорични събития, за които ние днес трябва да се замислим: Трябва ли да бъдем такива като героите в сюжета? Така че неудобството идва от припознаването."

На въпрос доколко обществото е готово да приеме един по-нестандартен сюжет, Карталов отговори:

"Мога да кажа едно: че съжалявам, че няма такива интелектуалци и умове, както в епохата на народното изкуство днес. Тогава са спорили, дискутирали са, хващали са се за гушите, а сега няма даже с кого един спор да проведеш. Това е тъжното. Защото всичките отрицатели и апологети на заглавието са имали някаква своя визия, но днес с кого да разговаряш? За да имаш не само спор, но и продуктивност от една такава дискусия. Това е интересното."

Директорът на Музейния комплекс Цари Мали град д-р Веселин Хаджиангелов сподели, че крепостта за първи път приютява опера и лично той се надява да не е за последно.

"Допълването е съвсем естествено, защото операта като едно изкуство е напълно в синхрон с класическата архитектура на крепостните съоръжения. Смятаме, че този фестивал трябва да устои през годините и да се наложи като ежегоден.", заяви Хаджиангелов.

Освен произведението "Янините девет братя" в събота, в неделя се изигра операта "Кармен". На 3 и на 4 септември съответно ще се играят балетите "Зорба гъркът" и "Кармина Бурана". На 5, 6 и 7 септември ще бъде изпълнен мюзикълът "Mamma Mia!".

Веселин Хаджиангелов покани всички зрители на телевизия "Евроком"на фестивала.

https://eurocom.bg/new/akad-plamen-kartalov-v-neudobstvata-se-razhdat-golemite-rezultati