Акад. Пламен Карталов: Оперното изкуство облагородява
25 окт 2022БНР

Акад. Пламен Карталов: Оперното изкуство облагородява

“Това е четвърта поредна година, в която се отбелязва този Световен ден на операта. Неговата тема сега е “Да разопаковаме операта“, което означава да я извадим от кутията на оперната сцена, да разтворим панделките и прекрасната луксозна опаковка и да я покажем такава, каквато тя е отвътре. Това е нещо, което правим не само по повод този ден, но и всеки ден, защото всеки ден е световен ден за нашето изкуство. То е международно, свързано е с всички онези послания, които публиката трябва да получи, не само да бъде мимолетно приобщавана, а да бъде наистина с едно съзнание, че оперното изкуство носи красота, че ценността на операта е едно трайно вгнездяване в душите и очите на оперния зрител“.

Това каза в интервю за БНР акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

“Продължавам да твърде, че операта не е придобивка само за най-богатите и за тези, които могат да плащат по целия свят най-скъпи билети, да пътуват там, където ги привлича едни композитор, както е Вагнер. Той има много почитатели, които се организират в едни общества, които не пропускат оперно представление, където и да е по целия свят“, посочва още той в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“За да има интерес, публиката трябва да бъде създавана от най-ранна детска възраст. Спектаклите, които правим, всеки петък, събота и неделя на малката ни сцена, децата, които идват на тях порастват и след това отиват в голямата зрителна зала. Това е смисълът на световното в операта, да създава една публика, която непрекъснато трябва да присъства.

Ценността на оперното изкуство трябва да се осъзнае, то облагородява. Бил съм свидетел, когато хора, които нямат никакво отношение към жанра и към оперния театър, изведнъж стават красиви и благородни. Лицата им стават прекрасни, когато ги докоснеш и те бъдат част от това изкуство, наречено “магично“. Затова се опитваме в Софийска опера непрекъснато да създаваме нови и нови спектакли, за да можем да поддържаме траен интерес“.

“През изминалия сезон имахме много интересни събития, посветени на автори и школи. Една от тези прекрасни наши изяви е премиерата на операта “Чичовци“ от Лазар Николов по повестта на Иван Вазов. Това беше наистина едно културно събитие и за самите нас. След повече от 40 години от написването на творбата ние успяхме да направим с огромна любов и ентусиазъм това заглавие. Много интересно, че и публиката го прие, въпреки че аз го наричам един авангарден феномен. Музиката в него не е лесна, но и самата творба на Вазов е абсурдна в ситуации, които много адекватно се приближават и до днешните. Забавлявахме се и “Чичовци“ на софийска сцена беше един голям празник“, казва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

https://bnr.bg/hristobotev/post/101725815/razgovor