Акад. Пламен Карталов и проф. Ива Христова станаха носители на “Меча на Асеневци”
27 окт 2022в-к. "Янтра днес"

Акад. Пламен Карталов и проф. Ива Христова станаха носители на “Меча на Асеневци”

В деня, когато се честват 837 г. от въстанието на Петър и Асен, носители на приза “Меч на Асеневци” станаха акад. Пламен Карталов и проф. Ива Христова. Наградата бе учредена от Общонароден комитет “Асеневци” – В. Търново. Решението за връчването ѝ бе взето през 2020 г. от Управителния съвет, като целта е с приза ежегодно да бъдат отличавани българи и чужденци, които имат особени заслуги за реализиране на програмата на комитета и към България. Пандемията осуети досега награждаванията и първата тържествена церемония бе вчера на неслучайно място – в двора на църквата “Св. Димитър Солунски”.

“Това е първото официално връчване на “Меча на Асеневци”. Той е за двама достойни българи, които направиха толкова много за нашата страна – единият за нашата духовност, другият – за нашето здраве. С подобен на този меч братята Асеневци поведоха българите за освобождение от византийското робство”, сподели председателят на Общонародния комитет “Асеневци” Марин Павлов.

Слово за делото на Асеневци поднесе зам.-ректорът на Великотърновския университет проф. Димитър Димитров. “Това въстание е бунт на българи, но се включват и влашкото население, и кумани, и т.нар. бродници – представители на руските княжества. Българската държава на Асеневци, която много бързо достига голямо разширение, е всъщност империя, неслучайно начело има царе. Да си спомним в днешния ден за братята Асеневци и техния подвиг – че възстановяват Второто българско царство, с което не само променят политическата карта на Европа, но и до голяма степен възстановяват позамръкналата българска цивилизация. Която дава на съседните страни именно цивилизация и култура, защото по времето на всички Асеневци стават големите културни достижения”, заяви проф. Димитров.

Носител на “Меча на Асеневци” за цялостно творчество и издигане духовността на българския народ стана акад. Пламен Карталов. “Благодарен съм за уважението и признанието, които великотърновци отдавате и на едно друго дело, когато преди 35 г. шепа ентусиасти, обединени около една голяма личност – Мария Манева, създадохме първите спектакли на открито на историческия хълм Царевец. Тогава дадох името на “Сцена на вековете” и наистина в една нова България, посадена от делото преди 837 г. от Асеневци, дадохме друг порив на нашия народ – да има още една духовна опора като тези спектакли. Те продължават да радват всички, които ги посещават на Царевец”, заяви акад. Пламен Карталов.
Носител на наградата стана и лекарят, представител на българските медици, спасили хиляди животи и директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова. Мечът ѝ бе връчен от председателя на ОК “Асеневци” Марин Павлов.

“Тази награда тежи много и е признание за всеотдайността, за огромните усилия, които положиха представителите на медицинското съсловие, което представлявам, в борбата не само с ковид, но и с всички заболявания. Това място е свещено, именно в тази църква започва въстанието, което довежда до възстановяване на българската държавност. Важно е тази дата да се отбелязва не само от великотърновци, а и от цялата държава”, заяви проф. Ива Христова, като добави, че подкрепя напълно инициативата тя да бъде обявена за официален национален празник.
Програмата продължи с посещение на паметника “Асеневци” и запознаване на гостите с историята му.

Мечовете са изработени по проучени образи от времето на Второто българско царство. “Постигнато е сходство от над 96 % с тогавашните мечове. Над проекта и конструктивната разработка е работено около една година”, сподели Марин Павлов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/akad-plamen-kartalov-i-prof-iva-hristova-stanaha-nositeli-na-vmetcha-na-asenevtsiv.html