Акад. Пламен Карталов: Белоградчишката крепост е най-доброто място за магична среща
Снимка: Колаж от портрет на акад.проф. Пламен Карталов и кадър от фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“
22 юли 2021СЕВЕРОЗАПАЗАНА БГ

Акад. Пламен Карталов: Белоградчишката крепост е най-доброто място за магична среща

В Белоградчишката крепост напредва подготовката за летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021 и многобройни гости, между 6 и 15 август, ще се наслаждават във вечерните часове на подбрани спектакли  на „Софийската опера и балет“.

Фестивалът „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ е новаторска идея на акад. проф. Пламен Карталов. Необичайните сценични решения и авторската режисьорска интерпретация винаги са свързани с магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения.  Гостите успяват да се насладят на оперното и балетното изкуство под открито небе, съчетавайки усещането с туристическа обиколка на района.

Ето какво сподели за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ, преди тазгодишното издания на фестивала, творческият ръководител му ръководител маестро акад.проф. Пламен Карталов:

– Какво стимулира „Софийската опера и балет“ да спази своите традиции и през тази 2021 година, да е готова отново да поднесе спектакли за публиката сред Белоградчишките скали?

Новите условия наложени от новите изпитания на времето, в което живеем е и една нова мисия на нашето изкуство. Главната му задача сега е да преоткрие себе си, за да има смисъл съществуването му. Летните спектакли са формулата да продължи традицията на завоюваното доверие между нас и публиката ни, постоянния интерес от една страна да не спира, а от друга страна да се привличат нови и нови зрители за операта и балета. Към тези усилия ще прибавя и завоюване на нови територии за представянето в пълния му блясък на оперените и балетни спектакли на открито, извън постоянната и удобна зрителна зала.

Равносметката е, че макар неудобствата и задължителната специална подготовка на терените за представления, успяваме да създадем необходимите условия, за да привлечем и нашата постоянна и нова публика. Не е съвсем лесно това, а и да очакваме, че наготово ще получим задължително необходимото, означава да се разочароваме и откажем веднага. Убедеността на мисията ни е да служим. Да бъдем водачи и да увличаме. В специални превръщаме местата сред природата, която става част от драматургията на избраните оперни и балетни представления. И това ги прави необичайни и уникални. В тях непосредствен и жив участник е и публиката.

–  Според Вас има ли бъдеще оперният туризъм?

Бъдеще има при условие, че има интерес за него и способни хора да го развиват. Оперният туризъм е индустрия, поминък за местното население, което е отворено да очаква своите специални гости, оперните фенове. На първо място пример за ново мислене, селото, градчето, големият град, т.е. локацията за оперен туризъм е да даде съответния кмет и цялото общинско ръководство. Не да му се натрапват и наготово да му се дават идеи, а лично кмета да бъде лидер за организиране на културни събития от най-висока класа. Така ще бъдат привличани гости от цял свят. Но не за кебапчета и чалга, а за висш пилотаж на ценности, развивани в европейската традиция, в която отдавна е заела своето достойно място и световен принос и българската традиция за опера и балет. И на първо място ще попитаме, къде е хотелската база, за да отсядат оперните туристи. На палатки как да се случва оперен туризъм? И ако се оправдаваме, че все сме бедни, нямало пари, откъде ли и сами ще дойдат, като няма инициатива, страст и воля да се случват големи и реализирани идеи.   

– След представленията миналата година в летния театър „Гъбите“ в Белоградчик, защо избрахте отново да се върнете в двора на Белоградчишката крепост в тазгодишното издание на фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“?

Белоградчишката крепост и божествените скалите над нея са най-доброто мястото за магична среща на публиката ни с вълшебствата, които й дарява изкуството на операта и балета. 

 – Отличавате се с иновативност и оригиналност при подбора на творбите, които да бъдат изнесени и през август 2021 публиката в Белоградчик ще се наслади на красиво изпълнение на любими класики. Какъв е акцентът в програмата на предстоящия фестивал през Вашия поглед, къде очаквате най-голям интерес?

Да предлагаме сътворени по нов сценичен начин перли от репертоар, който да привлича нови и нови поклонници на операта и балета. За зрителите, заели места на елегантната трибуна, операта „Аида“ от Джузепе Верди ще бъде в истинска хармония с гледката към монументалния декор на Белоградчишките скали. Също и трите балетни вечери, особено с „Кармина бурана“ от Карл Орф, ще се впишат по най-естествен начин с експресията на музиката и танца сред природните дадености на избраното от мен място в историческата крепост.

– Миналата година открихте V-то издание на „Опера на върховете“ с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание с грандиозен концерт, посветен на 170-та му годишнина. Да очакваме ли някаква изненада тази година?

Изненадата е, че не спряхме, а продължихме да вървим напред с поредното шесто издание на уникален фестивал в прегръдката на Белоградчишките скали. А за традиция и съществуването на ценности са нужни не само ентусиазма ни и любовта ни към публиката. Професионализмът ни компенсира много липсващи страни в организацията, локални несъвършенства и отношение за задължителна визия към прогрес на доказани културни постижения, национална гордост и престиж с привличането на специални оперни туристи към райското място, с което е дарен Белоградчик. 

Сърдечни благодарности и пожелания за успехи!

Сцена от балета „Лебедово езеро“ на фестивала „Опера на върховете“, 2018 г. / снимка: Иван Миладинов

Фестивалът „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ на „Софийската опера и балет“ традиционно всяка година събира стотици любители на вечното класическо изкуство и представя емблематични спектакли сред Белоградчишките скали. Енергията на каменните гиганти успокоява, зарежда и извисява духа. Съчетана с висшето изкуство на оперното майсторство тя дава истинска наслада.

Представленията са с начален час 20.00 ч.

Ценовите категории на билетите за представленията на летния фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“ 2021 са, както следва:

  • оперните спактакли – от 20, 30, 40, 60 и 80 лв;
  • балетните спектакли – от 20, 25, 30, 40 и 60 лв.

Билети за спектаклите в Белоградчишката крепост може да се закупят в Туристически информационен център – Белоградчик – моб. тел.: 0877881283, в МОЛ Видин – моб. тел.: 089926311, на касата на Софийска опера и балет (София, ул. „Врабча“ №1), във всички каси на Изипей /Easypay/ в цялата страна, онлайн от сайта www.operasofia.bg чрез системата за разплащане ePay.bg, както и от epaygo.bg.

6 фестивал "Опера на върховете"