Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание
17 авг 2020БНР

Акад. Карталов: Откриваме "Опера на върховете" с музикален поклон към героите на Белоградчишкото въстание

С голям концерт, посветен на 170-години от Белоградчишкото въстание, ще бъде открит Петият летен фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". В памет на дейците на народното дело първите солисти на Софийската опера ще изпълнят произведения на Парашкев Хаджиев и Любомир Пипков. В програмата на фестивала са включени и два детски спектакъла, обясни директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов:

"Тази година фестивалът ще бъде малко ограничен заради мерките за безопасност, но ние бяхме абсолютно уверени, че трябва да направим нашата пета среща с публиката на Белоградчик, на цялата област и цялата страна. В последните години идваха много хора, запалени от тази наша идея Белоградчишките скали да се превърнат в арена на оперното и балетното изкуство. В петото издание на фестивала ще направим един голям юбилеен концерт, посветен на героите от Белоградчишкото въстание, в петък, 21 август. За първи път искаме да обърнем внимание на най-младата ни публика- в събота и неделя ще направим две представления: "Вълшебната флейта" от Моцарт и "Трите прасенца" от Александър Райчев."

За първи път фестивалът ще се проведе в летния кинотеатър "Гъбите". Решението е взето с оглед противоепидемичните мерки.

"С нашия фестивал ще открием възстановения кинотеатър на града. Благодарим за подкрепата на общинското ръководство и други хора, които ни подкрепиха, защото в тази пандемия Министерството на културата не подкрепя със субсидия дейността на оперните театри", обясни акад. Карталов.

Петият летен фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит на 21 август от 20 часа. Двете детски представления са с начален час 18.

https://bnr.bg