МАРТА ПЕТКОВА И ТРИФОН МИТЕВ ДЕБЮТИРАТ В БАЛЕТА „ЗОРБА ГЪРКЪТ”
26 мар 2014

МАРТА ПЕТКОВА И ТРИФОН МИТЕВ ДЕБЮТИРАТ В БАЛЕТА „ЗОРБА ГЪРКЪТ”

На 28 март от 19.00 ч., софийската публика отново ще се наслади на хитовата постановка на балета „Зорба гъркът” по музика на Микис Теодоракис. Този петък за първи път в ролите на Марина и Йоргос зрителите ще видят известните прима-балерина и премиер-солист на националния балет Марта Петкова и Трифон Митев.

Марта Петкова от дете е израснала със спектакъла „Зорба гъркът” и превъплъщението й като Марина е сбъдната мечта. „Но освен това е голяма отговорност, тъй като всички прими са играли тази роля и аз искам да дам своя проекция на образа”, казава Марта, която сме свикнали да виждаме в класическия репертоар. Благодарна е на Ясен Вълчанов, който я е подготвил за ролята на Марина и казва, че съставът, който ще излезе в петък на сцената е от истински „звезди”.

За Трифон Митев ролята на Йоргос в съвременната постановка на Софийската опера също е дебют, макар преди години да е танцувал в по-старата версия. За него ролята е много близка като темперамент – Йоргос е свързан с традициите, с естественото начало. „Хубавото при нас артистите е, че това, което не можем да изразим в живота, сме в състояние да пресъздадем на сцената”, казва Трифон Митев.

Митът за Зорба е символ на човешкия стремеж към свобода. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на писателя Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис. През 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на композитора Микис Теодоракис.

Световната премиера на балета "Зорба Гъркът" е на 6 август 1988 година на сцената на Арена ди Верона. Този спектакъл се превръща в истинско културно събитие и се радва на огромен успех, игран е в над 30 страни и е посетен от повече от 3 милиона зрители. 

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път през 1995 година. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и винаги се играе при препълнени салони.