19 мар 2014

Примабалерината Веса Тонова ще празнува 25 години на сцената на Софийската опера с "Жизел" на 23 март

София, 17 март /Пенка Момчилова, БТА/

Примабалерината Веса Тонова ще празнува  25 години на сцената на Софийската опера  и балет с "Жизел" от Адам, хореография на Петипа, на 23 март, съобщават от операта.

"Усещам в себе си огромна вътрешна енергия, силно желание да танцувам, да общувам с публиката с езика на балета!" - казва примата в навечерието на юбилейния спектакъл.

От малко момиченце  тя мечтае да бъде примабалерина, да играе "Жизел" и го играе още в началото на творческата си кариера. Затова окуражава всички да вярват в  мечтите си. "Каквото бленувах в детското си въображение, това се случи!

Ролята на Жизел съдържа в себе си много лиризъм, дълбочина, драматизъм. Аз самата съм Жизел. Това е ролята, която цял живот ме учи да бъда човек, личност, да мога да прощавам дори на хората, които са ме спъвали по моя път", казва Веса Тонова.

Според примата във всяка от ролите й има нейни черти. Тя влага своя характер, душата си, затова зрителите ги приемат с любов.

"Когато даваш от сърце, чувствата са взаимни. Например ролята на Китри в "Дон Кихот" - великолепна и разтоварваща, но в нея няма драма. Китри е като вятър, а аз държа на дълбоките чувства, на лирико-драматичните изяви.

Винаги живея ролите си, дори и в личния си живот", разкрива примабалерината.

Веса Тонова завършва през 1989 г. Националното училище за танцово изкуство, профил "Класически танци", а през 2003 г. -

Националната музикална академия  "Проф. Панчо Владигеров" - балетна педагогика, хореография и режисура.

Носител е на наградата "Кристална лира - 2002". На Международния балетен конкурс във Варна печели награда за постижения на балетна двойка (с Владимир Роже) през 1986 и 1988 г., и  награда за партньорство през 1990 г. Финалист е на конкурсите в Осака (Япония) - 1988 г., и в Москва - 1989 г. В Добрич през 1987 г. има втора награда, през 1986 г. в Джаксън (САЩ) е четвърта, а в Париж е гост по покана на Андре-Филип Ерсен.

От  1989 г. е в Софийската опера и балет. Между заглавията от класиката в репертоара й са две постановки на "Ромео и Жулиета" - хореография на Лавровски и на Петър Луканов, "Спящата красавица" - хореография на Петипа, "Лешникотрошачката" - Григорович, "Пепеляшка" - Боряна Сечанова, "Лебедово езеро" - Олег Дановски, "Силфида" - Бурнонвил.

Танцува в неокласически балети, сред които "Серенада",  "Алегро брилянте", "Сюита в бяло", "Козият рог", "Кройката",  "Кръстоносци", "Болеро", и в съвременни произведения като "Репетицията",   "Гето", "Триптих".

С трупата на Националния балет гостува в Европа, Азия, Латинска Америка.  Индивидуалните й гастроли са в  Нова Каледония на Концерт на звездите на световния балет - 1993 г., във Флорида с "Лешникотрошачката" - 2004, в Италия с  Balletto del Sud, в Букурещ - с "Жизел" - 2007.

От 2005 г. Веса Тонова преподава в Първото частно професионално  балетно училище "Галина Уланова" в София.

Директор е на балета на Русенската опера през 2013 г. 

 /РУМ/