Премиерата на "Пепеляшка" или глътка свеж въздух - БНР 13.03.14
13 мар 2014

Премиерата на "Пепеляшка" или глътка свеж въздух - БНР 13.03.14

След повече от 40 години на сцената на Националната опера се завръща "Пепеляшка" от Росини. Премиерата е точно след седмица - на 20 март.

За диригента Григор Паликаров "всяка нота в гениалната музика на Росини доставя удоволствие и радост от живота, стилът му е предизвикателство, защото е много труден - все едно обединени Моцарт и Менделсон. Няма и една нота, която може "да се замаже", певците няма къде "да се скрият".

Колкото до изпълнителите, те са разпределени в три състава. Участват утвърдени имена от България, Румъния и Сърбия с международна кариера и дебютанти. Сред тях са имена като Георги Султанов, Милош Булажич, Алек Аведисян, Николай Петров, Мария Джинга, Биляна Трайковска, Оана Андра, Мартин Цонев.

За маестро Паликаров работата с големия артистичен състав е едно от сериозните предизвикателства. Чуйте какво обясни той пред Даниела Бенишева.

Режисьорът на спектакъла Вера Петрова е категорична, че "Росини е един слънчев остров", а концепцията на постановъчния екип е да се избяга от ежедневието – чуйте какво още каза тя.

Автор: Даниела Бенишева

Връзка към аудио публикацията