Грандиозната постановка на Пламен Карталов - "Аида", по БНТ 2
17 май 2020в-к. "24 часа"

Грандиозната постановка на Пламен Карталов - "Аида", по БНТ 2

По случай 400 години от рождението на оперното изкуство режисьорът Пламен Карталов създава в 1997 г. година в София фестивала "Опера на площада ", пишат от пресцентъра на Софийската опера и балет.

Той избира най-големия софийски площад, "Александър Батенберг", на който разгръща мащабите на първата си постановка, операта "Аида" от Джузепе Верди, последвана от други големи оперни заглавия.

Мавзолеят се превръща в сцена, в най-голямата открита сцена в столицата. Той придобива нов смисъл, нов живот, превръща се в храм на операта.

Ражда се българската "Арена ди Верона", в която до разрушаването на мавзолея нашата и чуждестранна публика аплодираше поредицата от спектакли  на Софийската опера и балет.

Мащабите на историческата постановка на операта "Аида" се разгръщат в обиграните интериорни и архитектурни дадености. 

Всичко това оживява в близък план в телевизионната версия на Българската национална телевизия. Очаквайте по БНТ 2 операта "Аида" от Джузепе Верди на 17 май от 20 часа.

В спектакъла на Софийската опера и балет участват - Мариана Колпош, Румен Дойков, Стефка Минева, Стоян Попов, Никола Гюзелев, хор и оркестър на Софийската опера, хорова капела "Светослав Обретенов", диригент - Георги Нотев. 

Грандиозната постановка на Пламен Карталов -