Премиера БНТ 2 - АИДА - 17 май, неделя, 20:00 часа
03 май 2020Софийска опера и балет

Премиера БНТ 2 - АИДА - 17 май, неделя, 20:00 часа

"АИДА" ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ
17 май, неделя, 20:00 часа, БНТ 2

В спектакъла на Софийската опера и балет участват – Мариана Колпош, Румен Дойков, Стефка Минева, Стоян Попов, Никола Гюзелев, Хор и Оркестър на Софийската опера, Хорова капела „Светослав Обретенов“, диригент - Георги Нотев.
Постановка - Пламен Карталов
Режисьор на телевизионната версия – Дамян Петров

"Опера на площада" - мегаспектакъл на "Аида" от Джузепе Верди

По случай 400 години от рождението на оперното изкуство режисьорът Пламен Карталов създава в 1997 година в София фестивала „ОПЕРА НА ПЛОЩАДА“. Той избира най-големия софийски площад „Александър Батенберг“, на който разгръща мащабите на първата си постановка, операта „Аида“ от Джузепе Верди, последвана от други големи оперни заглавия.
Мавзолеят се превръща в сцена, в най-голямата открита сцена в столицата. Той придобива нов смисъл, нов живот, превръща се в храм на операта.
Ражда се българската „Арена ди Верона“, в която до разрушаването на мавзолея нашата и чуждестранна публика аплодираше поредицата от спектакли на Софийската опера и балет.
Мащабите на историческата постановка на операта „Аида“ се разгръщат в обиграните интериорни и архитектурни дадености. Всичко това оживява в близък план в телевизионната версия на българската национална телевизия.

Не пропускайте по БНТ2 операта „Аида“ от Джузепе Верди на 17 май, от 20 часа!