22 мар 2020

Софийската опера излъчва онлайн две заглавия от Златния фонд този уикенд - /Даниел Стоянов, БТА/


   

       София, 21 март /Даниел Стоянов, БТА/

          Софийската опера продължава своята онлайн програма на официалния си фейсбук профил. Днес от 17:00 ч. ще бъде излъчена операта "Дон Кихот" от Жул Масне, а утре от 16:00 ч. - "Джоконда" от Амилкаре Понкиели. 

          Идеята за поставянето на "Дон Кихот" у нас е на Николай Гяуров. В главната роля е Орлин Анастасов. Венцеслав Анастасов е Санчо Панса, а Цвета Сарамбелиева - Дулсинея. Диригент е Франческо Роза.

          "Джоконда" е с Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса. Диригент е Георги Нотев. Записът е от 1999 г.

          На премиерата на операта в Токио, през декември 2000 г., присъства японският император Акихито със съпругата си. В антракта на представлението императорската двойка се среща с Пламен Карталов и съпругата му, и разговаря за изключително успешния гастрол на Софийската опера в Япония. Императорът признава, че за първи път посещава постановка на чуждестранен оперен театър и за него е радост и чест да се докосне до голямото изкуство на Софийската опера.

          "Инициативата на Софийската опера с перли от репертоара, излъчвани онлайн, не е кампания, тя е взаимодействия и още по-голяма близост с нашата публика", смята директорът на Софийската опера и балет Пламен Карталов. По думите му репертоарът на първия ни оперен театър е огромен. Много от постановките в годините са записвани и никога не са излъчвали на живо.

      

       /ММ/