85 години от рождението на знаменития български бас Никола Гюзелев!
17 авг 2021Софийска опера и балет

85 години от рождението на знаменития български бас Никола Гюзелев!

85 години от рождението на знаменития български бас Никола Гюзелев и 60 години от дебюта му на сцената на Софийската опера!

„Обичам да се вглеждам в хората и да рисувам портрети, интуитивно това правя и на сцената."

Художник-певец Никола Гюзелев живописва своите опрени герои с глас и палитра. Това го прави толкова различен в света на операта. Завършил Художествената академия, той се втурва на сцената с красив глас, богат интелект и ум, физическа красота, качества, с които застава на световната сцена редом с Борис Христов и Николай Гяуров.

На 27 юни 1961 година младият Никола Гюзелев дебютира на сцената на Софийската опера в ролята на Тимур от операта „Турандот" на Дж.Пучини. За същата роля са разпределени Николай Гяуров, Димитър Кожухаров. Гюзелев е избран да пее на премиерата под палката на маестро Асен Найденов, заедно с първите сили на операта – Катя Попова, Юлия Винер, Никола Николов. Маестро Найденов поверява на младия певец и ролята на Пимен от операта „Борис Годунов" на Мусоргски.

Голяма смелост се изисква да покориш кралската роля на басите – Филип от „Дон Карлос". Гюзелев прави това, когато е само на 26 години, а на 29 години дебютира в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски. Това е само един щрих какво означава Софийската опера в пътя и голямата кариера на артиста, който завладява световните сцени, а критиката го възхвалява като едно от явленията на своето време.

Софийката опера ще отбележи годишнината на оперната легенда и художника Никола Гюзелев през месец ноември в партньрство с Фондация „Никола Гюзелев", когато ще се връчи международната награда „Никола Гюзелев" за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Д-р Магдалена Манолова