„АМЕРИКАНСКИ БАЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ” ИДВА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ
09 фев 2014

„АМЕРИКАНСКИ БАЛЕТ ЗА БЪЛГАРИЯ” ИДВА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Софийската опера и балет ще представи два спектакъла на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт на 15 и 16  февруари.

Четирите балета, които ще бъдат играни на двете вечери са : „Концертът” на Джером Робинс по музика на Шопен, „По средата леко издигнат” на Уилям Форсайт  , „Концерто бароко” по музика на Бах, заедно с Чайковски „Па де дьо” по хореография на Джордж Баланчин.

„Концертът” е комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила- етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя за него хореографът  Киплин Хюстън, постановчик на творбата.

Това е може би най-популярният балет в спектакъла "Великите американски хореографи", поставен в Софийската опера.  Играе се почти без прекъсване от 50-те години на ХХ век, когато е писан. Наричан е "лунатичен" и "шедьовър на комичното балетно  изкуство". Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически     концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди.  

Киплин Хюстън признава, че когато е работил през 2013 г. в Софийската опера и балет е знаел имената на всички, дори тези на портиерите. „Научих това от Баланчин – споделя Хюстън. Той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал само веднъж.  Знаеше , че само това е начинът всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта.”

"В трупата ни има изключителни балерини и балетисти, изтъква Сара- Нора, директорка на балета при Софийската опера и балет. Тази година отново ще работим за четвърти път с "Американски балет за България". Аз съм  изключително горда, но също и трогната, че организаторите се доверяват изцяло на балетната трупа на       Софийската опера и балет".