Премиера на "Клетниците" в Софийската опера и балет - Айше Сали, БНТ
09 дек 2019

Премиера на "Клетниците" в Софийската опера и балет - Айше Сали, БНТ

Революционен дух обзема Софийската опера и балет. Барикади и барут, страдание и милосърдие създават атмосферата в премиерния мюзикъл "Клетниците". Правата за мащабната продукция са откупени от продуцента Камерън Макинтош, а режисьор на българската версия е акад. Пламен Карталов. Представленията продължават до петък, а след това и в средата на януари.

Малък... в живота, но голям в боя. За идеалите няма възраст, а Гаврош е примерът, който изпълва с очарование барикадата. Там онеправданите живеят в блян за свобода. И само тя може да ги извиси.

акад. Пламен Карталов, режисьор на "Клетниците": Моите барикади са моите артисти. Този революционен размах, със сцените на барикадите, в един метафоричен план се отнася и за нашето съвремие - че младостта и огънят на революцията трябва да е във всяка една душа.

Изпитанията разтърсват героите на Виктор Юго. Докато каторжникът Жан Валжан търси нов път в живота; бедната Фантин трябва се грижи за своята малка Козет.

Весела Делчева, в ролята на Фантин: Може би най-голямата ми провокация като артист. Много разтърсващи и разкъсващи емоционални борби на героинята. Трудни, но и мотивиращи.
Орлин Павлов, в ролята на Жавер: Аз трябва да преследвам Жан Валжан до последно, но именно тук при мен в един момент нещата се пречупват. Аз виждам, че в моя най-голям враг, в него съществува добро. В него съществува милосърдие.

Прераждането на човешката душа увенчава финала. Тогава може би публиката разбира дълбокия смисъл на "Клетниците" - бунтът разпалва надеждата и гони мизерията, но към светлината води любовта.

http://news.bnt.bg/bg/a/premiera-na-kletnitsite-v-sofiyskata-opera-i-balet