Митът за "Аполон и Хиацинт" с премиера на 22 ноември от 10:00 ч. в Софийската опера
21 ное 2019

Митът за "Аполон и Хиацинт" с премиера на 22 ноември от 10:00 ч. в Софийската опера

Операта се базира на гръцката митология, разказана от Овидий в "Метаморфози" и е създадена от Моцарт, когато е бил едва на 11 години

След успеха на операта "Дон Жуан", Софийската опера поставя и първата опера на детето-чудо Моцарт, създадена, когато той е само на 11 години.

Премиерните спектакли на операта "Аполон и Хиацинт" от Моцарт - 22 ноември, 10.00 часа, 23 ноември, 11.00 часа.

Портрет на Моцарт през 1777 година от неизвестен художник

Купи билет

В Операта "Аполон и Хиацинт" се третира темата за чистото приятелство и истинската любов между боговете и хората. Съревнованието е между двамата богове Аполон и Зефир, разказва режисьорът Юлия Кръстева.

Те се борят за истинско приятелство с Хиацинт, както и за любовта на Мелия. В това съревнование Зефир убива Хиацинт, служи си с лъжи, за да прогони своя съперник и е наказан за своите действия. Завистникът загива. Бог Аполон - богът на слънцето - побеждава. Любовта процъфтява. Бог Аполон свързва своят съдба с Мелия.

Появява се красивото цвете зюмбюл - символ на чистото приятелство между бог Аполон и Хиацинт.

Смъртта на Хиацинт

Операта се базира на гръцката митология, разказана от Овидий в "Метаморфози":

Крал Обал и синът му Хиацинт извършват жертвоприношение в чест на бог Аполон, но олтарът е ударен от мълния.

Появява се самият бог Аполон. Той предлага своето покровителство на Обал, приятелството си на Хиацинт и на Мелия - безусловна любов.

Всички са щастливи, но не за дълго. Надеждите на Мелия да се омъжи за бог са разбити, когато Зефир съобщава, че Аполон е убил Хиацинт с диск.

Обал и Мелия са съкрушени. В своята мъка Обал издава заповед - бог Аполон да напусне пределите на царството, а самият той - отива на брега на река Еврота с надеждата да намери своя син все още жив.

Зефир е доволен. Бог Аполон е изгонен. Сега Мелия остава за него, но уви! Това не се случва. Идва бог Аполон, силно разгневен. Той наказва лъжеца като призовава всички ветрове да затворят престъпника в пещера.

Виждайки това ново убийство, Мелия отблъсква бог Аполон. Тя не желае вече неговата любов.

Обал открива своя син все още жив. Умирайки, Хиацинт разкрива истинския убиец. Това е Зефир. Идва и Мелия. Двамата с Обал разбират своята грешка спрямо бог Аполон. Те се разкайват истински.

Усещайки техните терзания и мъката им по Хиацинт, бог Аполон се връща отново при тях. Дава своята прошка и превръща Хиацинт в цвете - зюмбюл.

Отново се врича в любов пред Мелия и операта завършва с тяхната сватба.

Купи билет

В ролята на Обал влиза Калин Душков, в образа на Мелия ще се редуват Ангелина Манчева и Ива Бизева, като Хианцит ще видим Анна Вутова-Стойчева, Диана Генова е Аполон, Зефир е Александрина Стойчева, а жреци са Стефан Владимиров и Стефан Димитров.

Диригент на спектакъла е Велизар Генчев, режисьор Юлия Кръстева, художник и мултимедия Елена Шопова, а постановката е дело на Андреас Пантзис, който дълги години е живял и работил в България. 68-годишният кипърец е завършил режисура в престижния киноинститут (ВГИК) в Москва. Освен режисьор на филми, театрални постановки и оперни спектакли, той е и сценарист, и писател, и продуцент. Сред най-известните му филми са "Прелъстяването на Афродита", "Клането на петела" и "Обетът". През 90-те години режисира в Народния театър "Едип цар". Преди 15 години той постави в Софийска опера и прочутата опера на Моцарт "Дон Жуан".

"Много съм радостен, че бях поканен от маестро Пламен Карталов да поставя "Аполон и Хиацинт" на сцената на Софийската опера и балет.

За първи път работя с Юлия Кръстева. Тя е един отличен професионалист, режисьор много чувтвителен към сюжета на тази ранна творба на Моцарт, който заедно разработихме. За мен тази творба изследва красотата и истината.", сподели Пантзис.

Следващите спектакли са на: 23 ноември, 12 януари и 17 януари, 2020 година.

Билети за премиерните спектакли може да купите от касата на Софийската опера (ул. "Врабча №1), както и в мрежата на Ивентим или онлайн от operasofia.bg