Артисти от България, САЩ, Беларус и Естония са ангажирани за премиерата на "Капулети и Монтеки" в Софийската опера - /Даниел Стоянов, БТА/
06 ное 2019

Артисти от България, САЩ, Беларус и Естония са ангажирани за премиерата на "Капулети и Монтеки" в Софийската опера - /Даниел Стоянов, БТА/

София, 5 ноември /Даниел Стоянов, БТА/

Артисти от няколко държави са ангажирани за премиерата на "Капулети и Монтеки" от Белини в Софийската опера. Първите спектакли ще се играят на 10 и 14 ноември, на голямата сцена, обявиха днес от трупата.

В българската версия, която засега е само концертна, участват Петър Бучков - Капелио, Хрисимир Дамянов - Тебалдо, и Валентин Ватев - Лоренцо. Гост-изпълнители са Маргарита Левчук от Беларус - като Жулиета, и Абигейл Ливайс (САЩ) - Ромео.

Левчук е родена през 1990 в Брест. Завършва беларуската държавна музикална академия в Минск при доц. Людмила Щербакова. От 2016 г. е солистка на беларуския Болшой театър. На следващата година изпълнява партията на Царицата на нощта от "Вълшебната флейта" на Моцарт. В репертоара й са още Норина от "Дон Паскуале" на Доницети, Олимпия от "Хофманови разкази" на Офенбах, Оскар от "Бал с маски", Джилда от "Риголето", Виолета от "Травиата" на Верди. През 2016 г. дебютира и в киното във филма "Ангел хранител" на Максим Демченко, където изпълнява ролята на певицата Елен.

Абигейл Ливайс е родена в Портланд, Мейн. Завършва музикалното училище на Мурс в университета в Хюстън, а след това - в консерваторията на колежа Бард. Била е резидентен артист на операта в Юта, солистка на операта в Люцерн. В плановете й за този сезон са Керубино от "Сватбата на Фигаро" във Флоренция, Аний от "Милосърдието на Тит" на Моцарт в Нант, принц Орловски от "Прилепът" на Щраус в операта на Форт Уърт. Тя изпълнява както барокова музика, така класически и съвременни творби.

Диригентът Ерки Пек е учил пиано, хорово и оркестрово дирижиране в Естонската музикална академия, в Талин, която завършва през 1993 г. Продължава обучението си в Латвийската музикална академия в Рига. Специализира при Кирил Кондрашин, сър Джон Елиът Гардинър, както и в Гилдхол скул в Лондон. От 1994 до 2011 г. е диригент в операта в Талин. От 2001 г. е артистичен директор на естонския международен конкурс за млади оперни певци "Клаудиа Таев", а от 2005 г. ръководи оперния "Промфест" в Пярну, Естония. През 2000 г. създава свой оркестър в Талин - The 21st Century Orchestra, като превес в програмите им имат творби на съвременни естонски и чужди композитори.

"Капулети и Монтеки" е шестата опера на Белини. Либретото е на Феличе Романи, а премиерата е в театър "Ла Фениче", във  Венеция на 11 март 1830 г. Същата година, на 26 декември, тя е поставена и в Миланската скала. Само до 1835 г. има над 30 различни постановки в цяла Италия.

През 1833 г., на парижката премиера, партиите на Ромео и Жулиета се изпълняват от сестрите Джудита Гризи и Джулия Гризи. До 1860 г. "Капулети и Монтеки" е представена в много европейски театри, в Бостън и Ню Йорк, а след това е позабравена. Връща се на сцената през 1835 г. в Катаня.

Сред световните интерпретаторки в "Капулети и Монтеки" на двете централни партии блестят имената на Рената Ското, Катя Ричарели, Бевърли Силс, Едита Груберова, Анна Нетребко, Джанет Бейкър, Агнес Балтса, Дженифър Лармор, Елина Гаранча и Веселина Кацарова.

 /ГИ/

http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/2102322