Балетният шедьовър „Кармина Бурана” с премиера през ноември на сцената на Софийската опера
22 окт 2019

Балетният шедьовър „Кармина Бурана” с премиера през ноември на сцената на Софийската опера

Софийската опера и балет готви поредната приятна изненада за зрителите си на 2 ноември от 19 часа с премиерата на балета „ Кармина Бурана ” по музика на Карл Орф и хореография на Фреди Франдзути. Той е и режисьор, и автор на костюмите в спектакъла.

 Историята за човешката съдба и етапите, през които преминава всеки от нас в живота си на сцената ще разкажат солистите: Станислава Момекова, Александър Крунев, Димитър Арнаудов и балетните артисти  : Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов, Цецо Иванов, Александър Александров, Джон Абенанти, Памела Пандова, София Цуцакова, Георги Банчев.

Те, заедно с хора и оркестъра на операта и диригентът Игор Богданов,  имат за задача да представят по нетрадиционен начин разказа за трудния преход от младостта към зрелостта и за триумфа на човека, независимо от житейските несгоди и смъртта.

 Чрез музиката си германският композитор Карл Орф връща зрителя към времената на морално разядени общества, които се противопоставят на страха от божието наказание и искат  да създават живот и да се радват на любовта си, да живеят без обществените табута и породените от морала ограничения.

„ Кармина Бурана ”, е едно от най - предпочитаните съвременни произведения. В основата й стои оригиналния текст на едноименния поетически сборник от Средновековието. Тя е определяна като сценична кантата с 25 песни от неизвестни автори, които композиторът е вплел в музиката, насочени към битието на човека, преминаващо през радост, тъга, богатство, бедност. Това е и посланието на режисьора Фреди Франдзути, определян от критиката като “ Младото италианско хореографско чудо “.

 Той е реализирал множество спектакли в Болшой театър в Москва, Римската опера, Операта на Монте Карло, Операта на Билбао, Софийската опера и други. Фреди Франдзути  е основател и на балетна трупа в родния си град Лече, за която създава 34 спектакъла.

Следващите представления на „ Кармина Бурана ” на сцената на Софийската опера и балет са на 03 ноември от 16 часа и на 08 ноември от 19 часа.

 Билетите вече са в продажба на касата на Операта на ул.” Врабча” 1, както и на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежата на eventim.bg и в интернет на адрес: operasofia.bg.