Басът Петър Найденов е Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт на 17 октомври в Софийската опера - /Даниел Стоянов, БТА/
15 окт 2019

Басът Петър Найденов е Дон Жуан в едноименната опера на Моцарт на 17 октомври в Софийската опера - /Даниел Стоянов, БТА/

           На 17 октомври Софийската опера вдига завесата си за операта "Дон Жуан" от Моцарт, съобщиха от трупата. Това е поредният спектакъл на столична сцена, режисиран от световноизвестния аржентинец Уго де Ана, познат с постановките си на "Аида", "Норма" и "Самсон и Далила".

           В образа на благородника изкусител Дон Жуан от Севиля е басът Петър Найденов. За музикалните критици Петър Найденов е уникално красив бас, който има гладка музикална фраза и мощно сценично присъствие.

           Той е роден през 1979 г. Усъвършенства се при големите ни певци Гена Димитрова и Никола Гюзелев. По-късно учи при известния бас Роберто Скандюци. На 24-годишна възраст прави своя дебют в Софийската опера като Дон Жуан. Международните му изяви започват през 2006 г. с ангажименти в Националната опера в Хелзинки, Операта на Кайро, пее в Марибор, Линц, Ница , Букурещ, Виена. От сезон 2012 /2013 е солист на Виенската държавна опера.

           В "Дон Жуан" на 17 октомври участват още Радостина Николаева, Хрисимир Дамянов, Ангел Христов, Габриела Георгиева, Петър Бучков, Валентин Ватев, Силвия Тенева. Диригент е Ерих Вехтер.