11 окт 2019

Софийската опера представя знакови мигове от живота на Марин Големинов (1908-2000) - /Даниел Стоянов, БТА/

       София, 11 октомври /Даниел Стоянов, БТА/

           Софийската опера представя знакови мигове от живота на Марин Големинов (1908-2000). Изложбата, подредена в централното фоайе на операта, е по повод 111 години от рождението на големия български композитор и включва 20 пана със снимки, ръкописи, писма и дипломи, непоказвани до този момент.

           Има и програми от пътешествията на танцовата драма "Нестинарка" по света, снимки от премиерата на "Захари Зограф" с Никола Гюзелев и Румяна Барева, кадри от представянето на операта "Ивайло" на Царевец (постановка на Пламен Карталов).

           Духа на времето улавят и писмата, разменени от Големинов с други големи български музиканти като Димитър Ненов, Добрин Петков и Константин Илиев, както и кореспонденция с учителите на Големинов от Париж и Мюнхен.

           Специално внимание е отделено и на Марин Големинов като диригент. Малко познат е фактът, че именно той се счита за основател на факултета по оркестрово дирижиране с първия диригентски курс, който организира през 1943 г. Той дирижира и премиерата на "Зографът Захарий" в началото на 70-те години в София - операта, която сега отново оживява на Софийска сцена с нов прочит на режисьорката Зорница София, за която БТА вече съобщи.

      

       /ГИ/

      
http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/2088498