30 яну 2014

Софийската опера ще представи два спектакъла на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт на 15 и 16 февруари - БТА - 29.01.2014

София, 29 януари /Пенка Момчилова, БТА/ 

Софийската опера и балет ще представи два спектакъла на великите американски хореографи Джордж Баланчин, Джером Робинс и Уилям Форсайт на 15 и 16  февруари - по проекта "Американски балет за България", съобщават от операта.

Четирите балета в спектакъла "Великите американски хореографи", които ще бъдат играни двете вечери, са "Концертът" на Джером Робинс по музика на Шопен, "По средата леко издигнат" на Уилям Форсайт, "Кончерто бароко" по музика на Бах, заедно с Чайковски "Па де дьо" по хореография на Джордж Баланчин.

"Концертът" е комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила - етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, казва хореографът  Киплинг Хюстън,  постановчик на творбата.

Това е може би най-популярният балет в спектакъла "Великите американски хореографи".  Играе се почти без прекъсване от 50-те години на 20-и век, когато е писан. Наричан е "лунатичен" и "шедьовър на комичното балетно  изкуство". Пълен с абсурдни обрати, той започва като класически концерт на Шопен, но накрая танцьорите се превръщат в пеперуди. 

Киплинг Хюстън отбелязва, че когато е работил през 2013 г. в Софийската опера и балет, е знаел имената на всички, дори на портиерите.

"Научих това от Баланчин - казва Хюстън. - Той се обръщаше поименно към всеки в балета, дори към хора, които е виждал само веднъж.  Знаеше, че само това е начинът всички да се чувстват част от големия театър, от големия успех и голямата мечта."

 "В трупата ни има изключителни балерини и балетисти, - изтъква Сара-Нора Кръстева, директор на балета при Софийската опера. - Тази година отново ще работим за четвърти път с "Американски балет за България". Аз съм  изключително горда, но също и трогната, че организаторите се доверяват изцяло на балетната трупа на Софийската опера и балет."

Сред участниците са Боряна Петрова, Росен Канев, Кристина Чочанова, Катерина Петрова, Никола Хаджитанев, Марта Петкова, Дойчин Дочев, Александра Дрангажова, Александър Александров, Людмила Илиева, Цецо Иванов, Кирил Иванов. Диригент е Борис Спасов.

 /РУМ/