30 яну 2014

Комичната опера "Пепеляшка" от Росини отново е на софийска сцена след повече от 30 години - премиерата е на 20 март - БТА - 29.01.2014

София, 29 януари /Пенка Момчилова, БТА/  

Комичната опера "Пепеляшка" от Джоакино Росини отново е на столична  сцена след повече от 30 години -  премиерата е на 20 март, съобщават от  Софийската опера и балет.

Либретото на "Пепеляшка, или триумфът на добродушието" е на Джакопо Ферети и е заимствано от  приказката на Шарл Перо.

Творбата се смята за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време композиторът написва цялата опера за три седмици. Росини е на 25 години, когато създава "Пепеляшка", но вече има зад гърба си оперни бисери като "Севилският бръснар", "Танкред", "Италианката в Алжир".

През последните десетилетия са осъществени много звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28-а позиция между неколкостотин творби от оперния репертоар в наши дни.

В Софийската опера и балет я поставя Вера Петрова. Художник на костюмите е Християна Михалева, а  на декора - Боряна Ангелова. Ще дирижира Григор Паликаров.

Премиерните представления  са на 20, 21 и 22 март от 19.00ч.  Билети на цени от 10 до 50 лева има на касата на Софийската опера и балет, онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.

       

/РУМ/