Актьорски тренинг са минали солистите на Софийската опера заради премиерата на "Зографът Захарий" с режисьор Зорница София - /Даниел Стоянов, БТА/
03 окт 2019

Актьорски тренинг са минали солистите на Софийската опера заради премиерата на "Зографът Захарий" с режисьор Зорница София - /Даниел Стоянов, БТА/

Специален актьорски тренинг са минали солистите на Софийската опера заради предстоящата премиера на "Зографът Захарий". Режисьор е познатата от киното и телевизията Зорница София ("Мила от Марс", "Воевода", "Дървото на живота", "Откраднат живот" ). Спектакълът ще се играе за първи път на 11 октомври.

"Задачата на този 3-дневен тренинг бе да надградим образите, ведно с прекрасните гласове на изпълнителите, разказва актрисата и преподавател по актьорско майсторство Цвета Балийска. Защото въздействието не е само вокално, а идва и от езика на тялото. Пластика, жестове, погледи - всичко е добре премислено и подредено, в максимален комфорт за артистите, но и да се чувстват спокойно, без да има чудене как да се държат на сцената - накъде да тръгнат, какво да направят, как да погледнат, къде да си сложат ръцете".

По време на тренинга участниците развиват концентрацията си, овладяват техники за свързване и взаимодействие с партньора, подобряват разпределението на вниманието си, провокират сетивата и емоциите си, за да достигнат докосващо, органично и автентично присъствие на сцената, обяснява още Балийска.

"Историята в операта на Марин Големинов е за една трагична във физически план любовна среща между двама души, които в живота се разминават, но в духовен план са едно цяло", разказва Зорница София.   

"Този сюжет ме вълнува много отдавна с неподправената си автентичност, драматичната си наситеност и психологическа задълбоченост, с ярката характеристика на героите и техните сложни взаимоотношения, споделя преди години Марин Големинов. На сцената протича една дълбоко човечна драма, богата откъм сложни и противоречиви чувства и ситуации, изразени в резки завои на драматургичната линия".

По думите на Зорница София сценографът Чавдар Гюзелев е създал "изчистен декор, без битови елементи - къщички, прозорчета, тухлички и керемидки, той е по-скоро ажурен, модули оформят различните пространства, като е оставено достатъчно място за въображението както на зрителя, така и на артистите, които обживяват пространството". Основният модул е стълбата.

"Целта на костюмите е също да имат изчистена линия, да бъдат категорични, да бъдат достойни за персонажите", казва авторът на облеклата Марта Миронска. Споделя, че вдъхновението й дошло от живописта на Захарий Зограф и чистите цветове, които той използва - червено, зелено, синьо. "Всъщност, костюмът носи единствено цвят и линия, нищо повече, няма никакви аксесоари и украси", допълва тя.

Павел Спасов, авторът на либретото, припомня, че повестта "Легенда за греховната любов на Зографа Захарий" е написана през 1957 г. нарочно за чаровния даровит актьор Спас Джонев. "Бяхме приятели, бяхме заедно в Самоков, където видях двете надгробни плочи - на Християния и на Захарий Зограф, понаучих някои обстоятелства около смъртта им и написах своята творба за рецитал - именно за Спас Джонев", обяснява Спасов. Подчертава, че легендата е волно съчинение, в което вложил много своята фантазия, а и много лирика.

Композиторът Марин Големинов е роден на 28 септември 1908 г. Представител е на т. нар. второ поколение български творци. Завършва музикалната академия през 1931 г. През 1931-34 г. следва в Scola Cantorum в Париж, където учи композиция. Завръща се в България и става член на Дружеството на българските компонисти "Съвременна музика". Свири втора цигулка в известния квартет "Аврамов" (1935-38). Един от инициаторите е за създаване на камерния оркестър при радио "София" и негов диригент (1936-38). През 1938 г. заминава за Мюнхен, където една година специализира композиция и дирижиране. От 1943 г., в продължение на четири десетилетия, е професор в музикалната академия по инструментознание, оркестрация, дирижиране и композиция. Две години е неин ректор (1954-56). Директор е на Софийската опера (1965-67). Носител е на наградата "Готфрид фон Хердер" на Виенския университет (1976). Член е на БАН, академик (1989). Автор е на 4 опери, 2 танцови драми, сред които класическата "Нестинарка"; произведения за хор и оркестър, за глас и оркестър; 4 симфонии и други произведения за симфоничен и струнен оркестър; 8 струнни квартета и други камерни творби за различни инструменти; хорови и солови песни.

В "Зографът Захарий" действащи лица и изпълнители са Валентин Ватев и Николай Войнов (Захарий), Веселин Михайлов (Димитър), Силвия Тенева, Стефани Кръстева и Христиана Игнатова (Христиания), майката е Румяна Петрова, клисарят - Ангел Антонов, ктитори - Николай Павлов, Илия Илиев, Стефан Владимиров и Ангел Антонов. Диригент е Велизар Генчев. Хореографията е на Теодора Друмева.

       /АМ/

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/2084016